Linkuri accesibilitate

Letonia respinge cererea de reședință depusă de fostul primar al Moscovei


Iuri Lujkov în septembrie 2010
Iuri Lujkov în septembrie 2010

Linda Murniece: „Este surprinzător că Lujkov şi-a ales ca viitor loc de trai o ţară pe care a denigrat-o.”


Autorităţile din Letonia i-au interzis fostului primar al Moscovei, Iuri Lujkov să intre în ţara baltică unde ceruse reşedinţă permanentă. Lujkov a primit interdicţia din cauza declaraţiilor neprietenoase la adresa Letoniei făcute pe când era încă primar. Alexandru Eftode:

Iuri Lujkov, rămas fără slujbă la Moscova de aproape patru luni, a cerut autorităţilor letone să-i acorde reşedinţă permanentă, argumentând că a făcut investiţii şi are afaceri în ţara baltică. Oficiul pentru migraţie a confirmat la început că fostul oficial rus având proprietăţi în Letonia întruneşte criteriile financiare pentru primirea dreptului de reşedinţă.

Dar ministrul de interne de la Riga, Linda Murniece, a spus ieri că cererea lui Lujkov nu poate fi admisă. Mai mult ca atât, fostului oficial rus i se interzice de tot accesul în Letonia. Ea a explicat că Lujkov s-a pomenit pe lista neagră din cauza declaraţiilor ostile la adresa ţării baltice făcute în trecut.

„El a spus destule lucruri pentru a nu-l putea considera o persoană care iubeşte această ţară. Este surprinzător că Lujkov şi-a ales ca viitor loc de trai o ţară pe care a denigrat-o şi de a cărui popor şi-a bătut joc”, a declarat şefa ministerului leton de interne.

Fostul primar al Moscovei, demis în octombrie 2010 după 18 ani de mandat, acuzase în trecut autorităţile letone de genocid împotriva etnicilor ruşi care locuiesc în ţara baltică. În timpul unei vizite anul trecut, înainte de a-şi pierde slujba, Lujkov a spus că rusa va deveni în curând a doua limbă oficială în ţara baltică – o declaraţie care i-a înfuriat şi mai mult pe mulţi letoni. Etnicii ruşi, vorbitori nativi de rusă, formează aproximativ o treime din populaţia de 2,2 milioane de oameni a Letoniei.

Printr-o decizie controversată anul trecut, Parlamentul leton a aprobat o lege nouă care le oferă reşedinţă permanentă străinilor deţinători de proprietăţi cu o anumită valoare în ţara baltică, investesc în întreprinderi sau au depuneri în băncile locale.

O televiziune de la Riga a relatat că fostul primar al Moscovei îşi întemeiase cererea de reşedinţă permanentă pe faptul că a făcut investiţii într-o bancă locală şi că are în proprietate un depozit la Jurmala, o staţiune maritimă preferată de ruşi.

Noua lege a avut scopul să reanime piaţa imobiliară din Letonia şi sistemul bancar, care au fost lovite de criză în 2008. Dar ea a devenit atrăgătoare mai ales pentru cetăţenii ruşi, odată ce le permite să ocolească regimul de vize şi să călătorească liber în întreg spaţiul european fără controale la frontieră.

Şefa ministerului leton de interne, Linda Murniece crede că anume din această cauză a cerut Lujkov reşedinţă permanentă. Ea a mai spus că Lujkov doreşte să folosească Letonia în scopul satisfacerii unor nevoi personale. „Scopul său a fost desigur nu să investească în Letonia şi să dezvolte economia letonă, dar să poată călători liber în zona Schengen”.

După ce a fost dat afară anul trecut de preşedintele Dmitri Medvedev, fostul primar al Moscovei a spus la început că are de gând să înfiinţeze un partid politic de opoziţie. Pe timpuri unul dintre cei mai influenţi oficiali ruşi şi multă vreme aliat de încredere al Kremlinului, Lujkov a devenit indezirabil, sugerându-se că ar fi implicat în acte de corupţie în legătură cu afacerile imobiliare ale soţiei sale, Elena Baturina, cea mai bogată femeie din Rusia înainte de criza financiară.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG