Linkuri accesibilitate

Presedintia Uniunii Europene – un test pentru toleranta din Ungaria (V)


Situația comunității roma - cea mai presantă chestiune din sfera drepturilor omului în Europa zilelor noastre

Editia online a saptaminalului german “Spiegel” a publicat sub semnatura lui Siobhán Dowling o serie dedicata problematicii minoritatii romilor din Europa in contextul presedintiei ungare a Uniunii Europene. A cincea si ultima parte a acestei serii.


Flirtul partidului Fidesz cu nationalismul populist, impreuna cu eforturile de a submina autoritatea Curtii Constitutionale si de a-si spori controlul asupra presei au creat neliniste. Decizia guvernului de la Budapesta de a da cetatenie maghiara ungurilor din alte tari nu numai ca i-a antagonizat pe vecini, dar a parut si ca stabileste un etalon pentru ce inseamna sa fii ungur.

Magdalena Marsovszky, teoretician al culturii si expert in prejudecati impotriva evreilor si a romilor, critica climatul creat de Fidesz: “Perspectiva culturala a acestui guvern este aceeasi cu a extremei dreapta, prin aceea ca vede societatea maghiara ca pe o comunitate rasial-nationala”. Ea foloseste ca argument faptul ca unii din membrii guvernului ii numesc pe ungurii din alte tari “frati de singe”. Iar in Ungaria, care are o imigratie redusa, romii, oameni inchisi la culoare, sint cei exclusi din aceasta comunitate. Marsovszky mai spune ca sint foarte multi politicieni in Fidesz sau cu legaturi cu Fidesz care au o atitudine foarte anti-romi, si de aceea ea nu prea crede ca se va schimba ceva in Ungaria, structural vorbind.

Actualul guvern de la Budapesta a fost criticat deja pe plan international pentru ca nu a luat masuri ferme pentru a stavili discursul plin de ura si violentele indreptate impotriva romilor. In octombrie 2010, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului a cerut Ungariei sa limiteze virulentul si raspinditul discurs anti-romi din presa si din viata publica, sa promoveze toleranta si sa ia masuri impotriva crimelor motivate rasial.

Tot in octombrie 2010, Amnesty International a dat publicitatii un raport critic despre violentele anti-romi din Ungaria, cerind guvernului sa imbunatateasca modul oficial de anchetare a crimelor care au la baza rasismul.

Tara Bedard, director de programe la Centrul European pentru Drepturile Romilor - ERRC, spune ca violenta impotriva romilor este cea mai presanta chestiune din sfera drepturilor omului astazi in Europa. ERRC a urmarit ancheta judiciara a crimelor din 2008 si 2009 si a altor 50 de atacuri impotriva romilor in ultimii doi ani si jumatate, pentru a vedea daca victimelor li s-a facut dreptate. Bedard spune ca rezultatele acestei cercetari sint destul de dezamagitoare, si ca romilor care au fost victimele acestor atacuri, li s-a facut dreptate foarte incet, sau deloc.

Intre cei care asteapta sa li se faca dreptate e si familia lui Robert Csorba, asasinat in 2009 impreuna cu baiatul sau de 4 ani. Vaduva lui, Renata, si cei doi copii care au supravietuit atacului locuiesc la parintii ei cam la un kilometru departare de fosta lor locuinta. Timida, Renata Csorba spune ca e prea dureros sa vorbeasca despre cele intimplate in noaptea cind au avut loc crimele, si adauga simplu: “Acum sintem cu doi mai putin”.

(Traducere si adaptare de Lucian Stefanescu)
XS
SM
MD
LG