Linkuri accesibilitate

Agenție Europeană pentru Romi?


Ce poate face o agenție europeană pentru romii din comuna Ștefăneștii de Jos?

Inaltul comisar pentru minoritati nationale al OSCE, Knut Vollebaek a discutat astazi cu mai multi oficiali romani despre eventualitatea infiintarii unei Agentii Europene pentru romi. Presedintele roman Traian Basescu a argumentat de mai multe ori ca problema romilor nu este doar una nationala si ca Uniunea Europeana ar trebui sa gaseasca impreuna cu statele carea au minoritati roma importante solutii pentru scoaterea acestei minoritati din zona marginala in care se afla. Traian Basescu a spus la intrevederea cu inaltul oficial al OSCE ca “exista o lipsa de intelegere fata de cit de adinca este aceasta problema europeana”, dar ca Romania incearca sa rezolve ceea ce poate la nivel national.

Pe de alta parte deputatul minoritatii rome in Parlamentul Romaniei, Nicolae Paun i-a explicat inaltului comisar pentru minoritati nationale al OSCE, ca exista anumite state care nu reusesc sa-i integreze pe romi si ca aceasta chestiune n-ar trebui trasferata la nivelul Uniunii Europene. Reprezentantul romilor in Parlamentul Romaniei i-a spus transant lui Knut Vollebaek ca nu este oportuna infiintarea unei agentii europene pentru romi fiindca rezolvarea problemei este “acasa”. Intrebarea deputatului rom este simpla: ce poate face o agentie europeana pentru romii din comuna Stefanestii de Jos, care pleaca in continuare sa cerseasca la Paris.

Presedintele Traian Basescu a argumentat la intilnirea cu inaltul comisar OSCE ca “e nevoie de o colaborare europeana” in aceasta chestiune. In Romania, presedintele a avertizat ca vor fi "masuri dure" si ca familiile rome nu vor primi alocatiile pentru copii, daca parintii nu au grija ca fiii si fiicele lor sa mearga la scoala. Desi alocatia pentru cresterea copiilor este in Romania doar 10 euro pe luna, pentru multe familii sarace aceste alocatii sunt singurele surse de venit. Foarte putini copii din randurile familiilor rome isi continua studiile la gimanziu, iar destui abandoneaza dupa primii doi ani de scoala. Saracia in care traieste aceasta minoritate si faptul ca discriminarile impotriva romilor sunt pe toate palierele vietii sociale din Romania, nu au adus problemele lor in actualitate. Doar expulzarea masiva a romilor romani din Franta si isteria care a fost mentinuta in Italia acum doi ani i-a facut pe guvernantii romani sa inceapa cautarea unor solutii, inclusiv la nivel european.
XS
SM
MD
LG