Linkuri accesibilitate

Galopul scumpirilor - inflația rămîne indicatorul cu cel mai mare impact în 2011


Iurie Gotișan
Iurie Gotișan

Iuie Gotișan: BNM va practica şi în 2011 un regim valutar mai mult sau mai puţin dirijat, mai ales pentru a ţine în frîu inflaţia.










Iurie Gotişan: Factorii principali care vor influenţa inflaţia şi în 2011 ramîn cam tot aceiaşi. În primul rind, aceasta va depinde mult de activitatea economică internă. În cazul în care economia isi va continua relansarea, riscurile ca inflaţia să crească sînt mai mici. În al doilea rind, inflaţia va depinde in mare parte şi de volumul recoltei agricole. Mai ales ca ponderea produselor alimentare în coşul de consum sau atunci cînd se calculează indicele preţurilor de consum este destul de mare, de cca 35%, iar, din cîte se ştie, preturile la aceste produse sint cele mai instabile. În plus, va mai depinde de evoluţia cursului de schimb a leului şi, in cele din urma, de potenţialele transpuneri de preţuri majorate la combustibili, agenţi energetici etc. asupra altor marfuri si servicii, care fără îndoială vor influenţa întreg procesul economic si capacitatea de cumparare a populatiei în general.

Europa Liberă: De ce guvernul nu a reuşit să atingă obiectivul inflaţiei de 5 la sută pe care şi l-a propus pentru 2010?

Iurie Gotişan: Sigur, trebuie sa confirm ca inflatia din 2010 nu a intrat in prognozele autoritatilor si a depasit valoarea de 8%. Totusi, aceasta a fost mult influentata din exterior, tinind cont de faptul ca Moldova importa produse si marfuri din greu, inflaţia fiind adusa in tara anume prin acest mod. In plus, nu trebuie sa uitam că peste 20% din totalul importurilor sint pe seama hidrocarburilor, in particular a gazelor naturale, iar acestea din cite se stie s-au scumpit in repetate rinduri în 2010. Unde mai pui ca o buna parte din marfuri si servicii in care ponderea gazului in activitatea de productie este semnificativa, la fel s-a scumpit. Respectiv, aici statul practic nu are spaţiu de manevră.

Europa Liberă: Să înţelegem că lanţul scumpirilor ar putea continua şi în 2011?

Iurie Gotişan: În 2011, poate mai mult decît în anii precedenţi, inflaţia va fi ţinta-ţintelor şi, în funcţie de comportamentul acestui indicator, cred că se vor comporta şi ceilalţi indicatori macroeconomici care au un impact destul de mare pentru populaţie. Putem spune că rata anuală a inflaţiei nu va depăşi limitele de 7% şi prognozele BNM, dar cu şanse mari, destul de mari, să iasă din prognoze, tinind cont de acest galop al scumpirilor, chiar de la inceput de an. Cred ca inflaţia va rămîne indicatorul cu cel mai mare impact în economie.

Europa Liberă: Aceste scumpiri au legătură cu leul şi cursul de schimb? BNM ar putea interveni pentru a stăpâni inflaţia?

Iurie Gotişan: Fără îndoială, BNM îşi rezervă dreptul de a interveni pe piaţă, cu toate că legea deja nu îi permite acest lucru. Şi probabil că BNM va practica şi în 2011 un regim valutar mai mult sau mai puţin dirijat, mai ales pentru a ţine în frîu inflaţia. Dar asta va depinde mult şi de evoluţiile de pe pieţele regionale şi internaţionale. Pînă la urmă, s-ar putea ca inflaţia să se apropie de ţinta propusă, chiar dacă este posibil să crească semnificativ, mai ales în prima parte a anului, dar să atingă valori negative în perioada de vară, asa cum s-a intîmplat şi în anii precedenţi. Deocamdată, nimic nu este sigur, iar incetitudinile sînt prea mari pentru ca să putem veni cu nişte cifre exacte la prognozarea acestui indicator.
XS
SM
MD
LG