Linkuri accesibilitate

Golden Globe Awards la a 68-a ediție


„The Social Network” recompensat la patru categorii (cea mai bună dramă, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu şi cea mai bună coloană muzicală).


Filmul „The Social Network” despre istoria creării şi procesele prin care a trecut pagina de socializare pe internet Facebook a câştigat patru premii Golden Globe, aseară la Hollywood, inclusiv Globul de Aur pentru cea mai bună dramă. Alexandru Eftode a urmărit relatările agenţiilor de ştiri despre principalii câştigătorii ai acestei prestigioase competiţii, organizată cu doar câteva săptămâni înainte de decernarea primiilor Oscar.

La competiția Golden Globe, organizată de Asociaţia Presei Străine de la Hollywood, „The Social Network” a primit premiile pentru cea mai bună dramă, pentru cel mai bun regizor, David Fincher, cel mai bun scenariu avându-l ca autor pe Aaron Sorkin şi cea mai bună coloană muzicală.

Aaron Sorkin și premiul pentru cel mai bun scenariu
Filmul povesteşte istoria reţelei de socializare online Facebook, un fenomen internaţional cu 500 de milioane de utilizatori, care s-a născut la căminul universităţii Harvard, avându-l ca fondator pe astăzi miliardarul Mark Zuckerberg.

După cum se poate vedea din film, în 2003, după ce-l părăsise iubita, Zuckerberg a avut ideea să creeze un website unde studenţii să dea note aspectului fizic al colegelor. Site-ul „FaceMash” creat într-o noapte de beţie a devenit atât de popular încât a cauzat blocarea reţelei de internet a universităţii, i-a adus lui Zuckerberg sancţiuni disciplinare, dar şi o nouă idee – cum să creeze un site cu ajutorul căruia studenţii de la Harvard să facă schimb de informaţii personale, în mod confidenţial şi sigur.

Fondatorul Facebook nu a cooperat cu autorii filmului, aşa încât acesta nu-i un documentar, ci ficţiune. Totuşi, producătorul Scott Rudin şi scenaristul Aaron Sorkin au spus la înmânarea Globului de Aur că ceea ce a creat Zuckerberg este un fenomen care a schimbat felul cum comunică lumea.

Cu patru Globuri de Aur şi multe alte distincţii oferite de critici şi industria cinematografică, „The Social Network” devine principalul concurent şi pentru Oscaruri, premiile Academiei americane de film aşteptate pe 27 februarie.

Annette Bening la Tehran în 2009
Printre câştigătorii proeminenţi ai premiilor Golden Globe anul acesta se mai numără filmul „The Kids Are All Right” – povestea unei familii de lesbiene ai căror copii se află în căutarea taţilor. Filmul a primit premiul pentru cea mai bună actriţă într-o comedie – Annette Bening, care a interpretat rolul uneia din mamele lesbiene.

Actorul britanic Colin Firth


Actorul britanic, Colin Firth a câştigat Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-o dramă. El l-a interpretat pe regele George VI în filmul „The King's Speech”, în timp ce Natalie Portman a obţinut premiul pentru cea mai bună actriţă în drama „Black Swan”.

Natalie Portman
Chiar dacă Globurile de Aur indică de obicei încotro vor merge mai târziu premiile Oscar, câştigătorii cele două concursuri s-au deosebit în ultimii ani. Numai filmul „Slumdog Millionaire” care a luat Globul de Aur în 2008 pentru cea mai bună peliculă a câştigat şi Oscarul – singura asemenea dublă performanţă în ultimii şase ani.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG