Linkuri accesibilitate

17.01 - Chișinău: Presa rusă despre vizitele la Moscova ale lui Braghiș și Voronin


Vladimir Voronin cu Vladimir Putin la o întîlnire la Moscova
Vladimir Voronin cu Vladimir Putin la o întîlnire la Moscova

Dumitru Braghiş este considerat o figură de compromis.


17 ianuarie 2001

Actualitatea în Republica Moldova.

Presa rusă despre vizitele la Moscova ale lui Braghiș și Voronin.

Dan Ionescu: Ziarul moscovit „Nezavisimaia Gazeta” din 17 ianuarie comentează vizita la Moscova a premierului moldovean, într-un articol întitulat „Kremlinul este îngrijorat de situaţia din Moldova”.

Încă de la bun început autorul, Vladimir Bruter, notează că Braghiş a sosit la Moscova la numai câteva zile de la vizita liderului comunist moldovean, Vladimir Voronin. Atât Voronin, cât şi Braghiş, scrie Bruter, conduc două formaţiuni puternice – Partidul Comuniştilor şi Alianţa „Braghiş”, compusă din circa 10 partide de orientare de centru-stânga.

Autorul descrie astfel rolul părţii ruse în actualele evenimente politice din Republica Moldova: „Conducerea rusă ia parte activă în negocierile dintre principalele forţe politice din Moldova, străduindu-se să stabilească configuraţia cea mai convenabilă pentru ea. La aceste consultaţii ia parte şi fostul preşedinte al KGB-ului, Vladimir Krucikov, care s-a întâlnit de mai multe ori cu Voronin.

Întâlnirea lui Putin cu Voronin din 11 ianuarie a durat o oră şi jumătate, faţă de numai 20 de minute, cât era planificat să dureze.” Potrivit lui Bruter, conducerea rusă înclină să sprijine rămânerea lui Petru Lucinschi în funcţia de preşedinte în următorii patru ani, idee pe care comuniştii moldoveni nu au acceptat-o încă.

În acest context, Dumitru Braghiş este considerat o figură de compromis. Este foarte posibil ca el să devină un factor de apropiere între principalele forţe, care acţionează pe scena politică de la Chişinău, forţe care, după alegeri, ar putea lua forma unei alianţe Lucinschi-Voronin-Braghiş, conclude „Nezavisimaia Gazeta”.
XS
SM
MD
LG