Linkuri accesibilitate

Instituțiile statului vor fi prompte și fără nici o ezitare


Premierul Vlad Filat la Bruxelles cu comisara europeană Cecilia Malmström
Premierul Vlad Filat la Bruxelles cu comisara europeană Cecilia Malmström

Vlad Filat: „Eu nu văd cum avem posibilitatea să realizăm o astfel de coaliţie largă, în sensul în care înţeleg comuniştii.


Moldovenii se confrunta cu un nou val de scumpiri - s-au majorat preturile la carburanti, la agentul termic, vor fi anunţate noile tarife si pentru gazele naturale. Cît de justificat este acest inceput de an al scumpirilor ? Vom afla de la invitatul Europei Libere din aceasta dimineata prim-ministrul Vlad Filat
.

Europa Liberă: Mai întâi felicitări pentru că veţi continua ceea ce aţi început acum un an de zile, aflându-vă în fruntea Guvernului Filat-2. Dar un început de mandat al acestui Guvern e pe fondalul unor majorări de preţuri, scumpiri record pentru Moldova la benzină, motorină. Preţurile la carburanţi cresc, unii zic, mai repede decât pîinea cu drojdii. Cum sunt justificate aceste majorări de preţuri, domnule Filat?

Vlad Filat
: „Nu ştiu, dacă sunt chiar majorările record dar sunt majorări. Ele sunt regretabişe, dar sunt rezultatul mişcărilor, care sunt pe piaţa internaţională.”

Europa Liberă: Guvernul ar pune miza pe aceste accize la produsele petroliere?

Vlad Filat:
„Guvernul urmează să facă analize, urmează chiar şi astăzi să avem o discuţie în acest sens, să vedem în ce măsură putem să venim compensator. Însă, cum să vă spun, noi nu putem să venim, să ne opunem unor procese, care sunt pe pieţele internaţionale. Noi urmează să vedem ce facem aici, în Republica Moldova şi vom veni sigur cu anumite soluţii.”

Europa Liberă: Ce se va întâmpla cu leul moldovenesc? Se va devaloriza pe fundalul acestor scumpiri?

Vlad Filat:
„Nu avem premise vis-a-vis de rata de schimb a valutei naţionale. Stabilitatea va fi în continuare la acest capitol, atâta doar că noi urmează să vedem ca scumpirile ulterioare să nu fie unele speculative, pornind de la majorararea resurselor energetice.”

Europa Liberă: Să vorbim şi despre războiul farmaciştilor cu Ministerul Sănătăţii şi leacurile lui. Din câte ştiu, chiar astăzi urmează să continuaţi dialogul cu farmaciştii. Până unde s-a ajuns? Pentru că farmaciile, de fapt, au epuizat timpul oferit pentru a-şi potrivi preţurile după Catalogul naţional.

Vlad Filat:
„Astăzi este 17 ianuarie, data limită care a fost stabilită pentru implementarea noilor prevederi ce ţine de modul de stabilire a preţurilor la produsele farmaceutice. La ora trei vom avea o şedinţă la Guvern mai largă, cu participarea tuturor celor, care sunt responsabili din partea autorităţilor statului în acest domeniu, dar şi cu reprezentanţii celor, care activează în acest domeniu. Mă refer la importatori, la reprezentanţii depozitelor farmaceutice şi, desigur, a celor din farmacii.

Eu n-o să fac aici concurenţă la nivel de noţiuni – război, luptă, ş.a.m.d. Doar cât vreau să vă spun, că pentru mine personal important este ca cetăţeanul Republicii Moldova în continuare să nu fie jăcmănit, vorbesc la modul cel mai direct, de cei care s-au căpătuit şi încearcă în continuare să se căpătuiască pe seama oamenilor, pe seama sănătăţii oamenilor. De aceea, cei care nu înţeleg că această perioadă a luat sfârşit îşi asumă această situaţie.

Voi fi foarte hotărât. Şi în general, vreau să vă spun că instituţiile statului vor fi în acest caz, şi nu doar în acest caz, de acestă dată prompte şi fără nici o ezitare. Vom discuta, vom vedea astăzi la ora trei care este situaţia. Eu voi privi situaţia prin prisma îndeplinirii normei hotărârii Guvernului şi a altor decizii luate anterior, în aşa măsură ca preţurile să fie unele reale, dar nu preţuri aşa cum îşi doreşte comerciantul, sau le pune importatorul din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Vorba e că majorările se produc foarte repede, dar când să se revină la diminuarea preţurilor, totuşi, se întâmpină anumite dificultăţi. Ne-am convins şi în cazul acesta, când insistă Guvernul. Măsurile luate pentru reducerea preţurilor la medicamente, chiar întâmpină probleme, nu?

Vlad Filat:
„Nu cred că probleme. Lucruile sunt foarte clare. Pur şi simplu, a trebuit să fie stabilit un nou sistem, care să reglementeze acest domeniu. Şi pentru aceasta a fost nevoie să avem şi timp la dispoziţie. Este vorba şi de Catalogul de preţuri, este vorba şi de modificarea legislaţiei în acest sens. Şi este vorba şi de, trebuie să vorbesc foarte direct, şi de faptul că pe parcursul a patru luni de zile practic a fost aşa, o stare de aşteptare pentru unii. Am în vedere alegerile, care au durat două luni de zile, am în vedere şi situaţia post electorală. Poate nu toată lumea, dar mulţi dintre acei, care sunt implicaţi în acest domeniu, probabil, mai şi aşteptau poate-poate revin condiţii favorabile pentru ei, ca să se căpătuiască în continuare.”

Europa Liberă: Mergem la politică – aţi spus că urmează să numiţi şi viceminiştri şi şefii de agenţii, după ce s-a constituit Guvernul Filat-2. Existe posibilitatea ca viceminiştrii să fie numiţi de partide la guvernare?

Vlad Filat:
„Partidele nu au asemenea atribuţii. Viceminiştrii vor fi numiţi de către Guvern. Sigur, în cadrul unor ministere va fi luată în calcul şi poziţia colegilor din Alianţă, dar în mod prioritar decizia va reveni colegilor miniştri.

Deci, trebuie să fie clar pentru toţi - indiferent care nu ar fi raţionamentul şi interesul politic, că un ministru care conduce un minister are nevoie de echipă. Iar echipa se face din profesionişti şi din oameni în care să aibă încredere ministrul. Eu am un punct de vedere, nu voi vorbi acum la acest capitol. Însă eu voi insista asupra acestui punct de vedere în discuţiile, pe care le vom avea cu colegii de Alianţă în zilele următoare. Doar cât vreau să dau ideea acestui punct de vedere, că ministrul este cel care trebuie să decidă, nici nu premierul, nici nu colegii din partid.

Eu doresc ca celor care li s-a transmis o asemenea responsabilitate, care este mare, să facă faţă provocărilor. Am vorbit anterior de preţuri, putem să vorbim şi de alte situaţii complicate, care stau în faţa ministerelor, în faţa miniştrilor. Şi ca să facă faţă acestor responsabilităţi, sigur că trebuie să aibă condiţii adecvate şi instrumentarul necesar. De aceea urmează să decidem în zilele următoare.”

Europa Liberă: Urmează etapa cea mai importantă în depăşirea crizei politice şi anume procedura de alegere a şefului statului. Credeţi că va fi uşor? Va fi greu? Se vor găsi voturi? Nu se vor găsi? Veţi apela la modificarea Constituţiei mai întâi, a articolului 78? Ce se va întâmpla?

Vlad Filat:
„Orice scenariu este posibil. Doar că important este să creăm acele condiţii necesare pentru ca preşedintele Republicii Moldova să fie ales şi în rezultat să avem acei patru ani, despre care s-a vorbit foarte mult, în cadrul cărora să ducem la îndeplinire prevederile programului şi angajamentele, pe care ni le-am asumat în faţa cetăţenilor Republicii Moldova şi a partenerilor de dezvoltare. O dată. Acum vis-a-vis de - cum?

Sigur, nu va fi uşor. Trebuie să avem în vedere, că la fel cum partidele, care sunt în Alianţa pentru Integrarea Europeană au interese politice, trebuie să menţionăm acest lucru, şi Partidul Comuniştilor, care este în opoziţie, are raţionamentele sale politice în activitatea sa. De aceea, indiferent pe ce cale vom merge – modificând Constituţia anterior, sau fără modificare, o conlucrare, prin dialog, prin găsirea unui compromis cu Partidul Comuniştilor, cu opoziţia parlamentară din Republica Moldova, este una necesară. De aceea vom dialoga, vom crea condiţii, în urma cărora acest exerciţiu să fie administrat cu rezultat, deci cu alegerea preşedintelui Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Opoziţia insistă că voturile PCRM pentru preşedinte se vor găsi numai în cadrul unei coaliţii largi. Cum să înţelegem noi eventualitatea creării unei coaliţii largi?

Vlad Filat:
„Eu nu văd cum avem posibilitatea să realizăm o astfel de coaliţie largă, în sensul în care înţeleg comuniştii, dar eu cred că putem să găsim alte formule şi alte soluţii pentru ca preşedintele Republicii Moldova să poată fi ales.”

Europa Liberă: O altă variantă, pe care o înaintează tot PCRM, este de a desemna o persoană neutră pentru această funcţie supremă în stat. Din câte cunoaştem, Alianţa pentru Integrare Europeană-2 insistă asupra candidaturii domnului Lupu. Ce se întâmplă?

Vlad Filat:
„Ăsta este angajamentul nostru politic, care reiese şi din acordul pe care l-am semnat – candidatura Alianţei pentru Integrare Europeană este domnul Lupu la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Partidul Comuniştilor, aşa cum aţi spus şi Dumneavoastră, are un alt punct de vedere. Urmează să discutăm. Eu cred, că responsabilitatea este de ambele părţi. La fel cum nu ne dorim noi aceste alegeri eventuale anticipate, care ar fi o tragedie pentru ţara noastră, sunt sigur, că nici comuniştii nu şi le doresc.

De aceea, cum spuneam anterior, nu există la ora actuală şi vreau să vă asigur că nimeni nu are o formulă, care să aducă la rezultat. Ea urmează a fi identificată prin dialog şi găsirea compromisului. Şi vreau să vă spun, că nu este obligatoriu ca acest compromis să fie unul consensual. Este un compromis, care trebuie să reprezinte, cum să vă spun, mişcări, inclusiv prin a face paşi înapoi de o parte şi de alta. Şi lucrurile astea pot fi realizate, dacă există bunăvoinţă şi dacă este înţelegerea a aceea ce se întâmplă în Republica Moldova şi ceea ce urmează să se întâmple în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Am văzut că Occidentul, în speţă Bruxelles-ul, dar şi Washingtonul, susţin Cabinetul de miniştri al coaliţiei liberal-demorate. Care trebuie să demonstreze prin muncă, dar şi realizări că este demn de înalata încredere acordată. Nu ştim, dacă există o declaraţie şi din partea Federaţiei Ruse, deşi unii membri din Guvern vorbesc de speranţe pentru un dialog politic cu Moscova mult mai bine structurat.

Vlad Filat:
„Bine, dincolo de speranţe, vreau să vă spun că aceste mesaje care au venit deja şi care cu certitudine vor continua să vină de sprijin a Republicii Moldova. Vreau să vă spun, că aici nu ţine atât de instituţia Guvernului, a Executivului din ţara noastră. Şi mesajele care vin, de fapt, sunt unele de încurajare pentru ca să continuăm cele începute. Vis-a-vis de mesajele din partea partenerilor noştri europeni, ele sunt fireşti, deoarece dânşii au pus miză pe Alianţa pentru Integrare Europeană la nivel de creare, aceste mesaje au fost constante şi directe. Ulterior, acest lucru s-a manifestat prin sprijinul care a fost acordat la nivel de creare a Guvernului.

Şi ceea ce ţine de Federaţia Rusă, vreau să vă spun că dincolo, am spus anterior, de speranţe, eu personal urmează să continui activităţile din perioada anterioară. Sper, că în zilele următoare voi avea posibilitatea să comunic cu premierul rus. Şi sunt sigur, că în viitorul cel mai apropiat vom avea şi o întâlnire pentru ca să ducem în continuare nu doar discuţii, dar şi acţiuni ca să asigurăm condiţii de relaţii, aşa cum este prevăzut şi în acordul de bază, dar şi cum ne-am propus în programul de guvernare – a unui parteneriat strategic cu această ţară, care este importantă pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Aţi declarat, că Partidul Liberal-Democrat va avea un candidat propriu la funcţia de primar general al Chişinăului şi aţi dat asigurări, că acesta va fi un candidat puternic. Toate componentele Alianţe vor avea câte un candidat. Nu se va zdruncina temeinicia acestei coaliţii liberal-democrate?

Vlad Filat:
„Eu sunt de acord, că alegerile în municipiul Chişinău sunt importante, atenţia deosebită va fi vis-a-vis de aceste alegeri. Însă noi avem alegeri locale în toată ţara. Partidul Liberal-Democrat din Moldova va avea candidaţi, cel puţin acest obiectiv ni l-am propus. Şi atunci când ne propunem obiective, avem capacitatea să le îndeplinim - candidat în fiecare localitate. Noi privim aceste alegeri în complex, nu doar prin prisma municipiului Chişinău. Cetăţenii Republicii Moldova sunt şi la Cahul, şi la Briceni, şi la Criva, şi la Orhei, Cahul, Hinceşti, Lăpuşna, de ce nu, şi la Nisporeni, doamnă Ursu.”

Europa Liberă: Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase ar putea fi candidatul PLDM la funcţia de primar general al Chişinăului?

Vlad Filat:
„Urmează să decidem. Atâta doar, candidatul Partidului Liberal-Democrat din Moldova la Chişinău va fi unul puternic şi va fi unul care să aibă şanse reale de a fi primar general de Chişinău. Vreau ca să fie înţeles de către toată lumea – o competiţie electorală nu înseamnă obligatoriu zdruncinare a ceva.

Noi am demonstarat în scrutinul parlamentar anticipat de anul trecut, că printr-o campanie constructivă, fără atac la adresa partenerilor sau concurenţilor electorali poţi să obţii un rezultat foarte bun. Şi sper că acest exemplu este unul relevant şi pentru ceilalţi participanţi în procesul politic şi va fi luat drept bază în competiţia electorală din alegerile locale.”

Europa Liberă: Când daţi publicităţii Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană-2?

Vlad Filat:
„Eu nu cred, că va mai dura mult. Dar va fi o decizie solidară a membrilor Alianţei.”

Europa Liberă: De ce nu s-a dat publicităţii până acum?

Vlad Filat:
„Fiindcă a trebuit să luăm nişte decizii în îndeplinirea acestui acord. Şi nu ne-am dorit ca prevederile... aici se referă doar la capitolul de asumare a responsabilităţilor pe domenii, prin numirea reprezentanţilor partidului. Nu ne-am dorit ca aceste prevederi să creeze dificultăţi, nu pentru Alianţă, dar pentru instituţiile vizate.”

Europa Liberă: El va fi modificat?

Vlad Filat:
„Ce?”

Europa Liberă: Acest acord. Sau ce se întâmplă?

Vlad Filat:
„Nu cred, că sunt motive pentru a fi modificat. Încă o dată: nu avem secrete, dar pentru a nu crea anumite dificultăţi vis-a-vis de anumite instituţii, care urmează a fi, pe de o parte reformate, iar pe de altă parte, schimbate la nivel de administrare, am decis ca acest lucru se va întâmpla la momentul după ce realizăm aceste lucruri. Şi aceasta este o perioadă nu atât de îndelungată.”
XS
SM
MD
LG