Linkuri accesibilitate

24.04.99 - Gerhardt Csejka: Identitatea minoritarului etnic într-o criză permanentă


Scriitorii germani din Banat într-o postură inedită
Scriitorii germani din Banat într-o postură inedită

Pe urmele literaturii și disidenței germane din Banat.


24 aprilie 1999

Oameni, destine, istorie.
O emisiune de Mircea Iorgulescu.

Invitat: Gerhardt Csejka.

Scriitorul german originar din România, Gerhardt Csejka s-a născut în Banat, a debutat în literatură la sfîrșitul anilor ʼ60, în revista „Neue Literatur”, este eseist, critic literar, traducător; a tradus în special din română în germană, are la activ un număr impresionant de eseuri, de analize critice, de introduceri, de prefețe, de postfețe, o mulțime de comunicări despre literatura română, despre literatura germană din România. Trăiește de la jumătatea anilor ʼ80 în Germania, unde în prezent conduce într-o variantă nouă revista „Neue Literatur”.

Gerhardt Csejka
: „In ʼ75 am avut ocazia să-mi fac o impresie despre condițiile de arest din închisorile din România. In cei trei ani de existență a grupului timișorean, din ʼ72 pînă în ʼ75, lucrurile evoluaseră bineînțeles în direcția știută, susceptibilitatea Securității găsise din ce în ce mai multe puncte de reper pentru ipoteza că acest grup „de acțiune” deghizat în cerc literar nu putea fi decît ceva necurat sau chiar ultraperfid, mai ales că membrii lui se tot declarau marxiști - or, ce putea fi mai suspect în România „comunistă” a lui Ceaușescu decît enunțarea publică a unei astfel de pretenții ?!

Richard Wagner, liderul grupului, într-un text autoreflexiv de mai tîrziu, a atras atenția și asupra unui alt aspect stupefiant: profilul ideologic „de stînga”, pe care și-l construiseră, îi separa în optica proprie de tipicul disidentism și, ca atare, „neavînd nimic de ascuns”, s-au comportat într-atât de degajat, au spus atît de franc ce aveau de spus, încît Securitatea contrariată, a reacționat cu întîrziere neobișnuită la obrăzniciile lor.” [...]


(Textul integral al emisiunii a fost publicat în vol. M. Iorgulescu, Convorbiri la sfârșit de secol. Editura Fundației Culturale Române, 2006, pp. 413-430).
XS
SM
MD
LG