Linkuri accesibilitate

Wikipedia la vîrsta de 10 ani


Fondatorul Wikipediei, Jimmy Wales la o reuniune pe tema modernizării tehnologice în Rusia
Fondatorul Wikipediei, Jimmy Wales la o reuniune pe tema modernizării tehnologice în Rusia

Wikipedia: 17 milioane de articole în peste 270 de limbi, scrise şi editate aproape în întregime de voluntari.


Mâine, 15 ianuarie, în multe ţări va fi sărbătorită a zecea aniversare a site-ului pe internet Wikipedia, care se consideră prima enciclopedie globală, gratuită şi democratică – aceasta pentru că oricine, sau aproape oricine poate contribui la scrierea ei. Detalii are Mircea Ţicudean.

La zece ani de existenţă, Wikipedia este al cincilea cel mai vizitat site de internet din lume, fiind accesat în fiecare lună de 400 de milioane de oameni. Cuprinde 17 milioane de articole în peste 270 de limbi şi este scrisă şi editată aproape în întregime de voluntari.

Pentru mulţi utilizatori ai internetului, Wikipedia este cea mai rapidă şi mai vastă sursă de definiţii, explicaţii şi referinţe – deşi acurateţea informaţiei nu este garantată întotdeauna.
În topul site-urilor celor mai vizitate din lume, în faţa Wikipediei se află Facebook – cu 100 de milioane de vizitatori pe lună în plus. Dar toate site-urile care depăşesc în popularitate Wikipedia aparţin unor coporaţii şi fac mulţi, foarte mulţi bani. Valoarea reţelei Facebook este estimată de exemplu la 50 de miliarde de dolari, în vreme ce Wikipedia trăieşte din donaţiile utilizatorilor.

Potrivit iniţiatorului său, Jimmy Wales, Wikipedia a adunat anul trecut 16 milioane de dolari, într-o campanie mai rapidă decât toate cele dinainte. Pentru viitor, Wales îşi propune să facă mai accesibilă participarea mai multor oameni la scrierea enciclopediei, prin simplicarea tehnologiei de înscriere în rândul corespondenţilor. De asemenea, potrivit BBC, Wales ar dori ca printre editorii Wikipediei să se numere mai multe femei.

Cea de-a zecea aniversare a Wikipediei a fost salutată de multe publicaţii prestigioase. Revista „Economist” numeşte Wikipedia „o realizare uimitoare”, care demonstrează printre multele altele că „înţelepciunea maselor” poate fi folosită.
Ziarul britanic „Guardian” scrie că la a zecea aniversare, Wikipedia este „cel mai mare şi mai bun exemplu de idealism non-profit”. „Washington Post”, încă şi mai elogios, scrie că până acum zece ani, „înţelepciunea” era închisă în cărţi la care aveau acces doar privilegiaţii şi că de un deceniu trăim în epoca „Wikipedia”.

Wikipedia îşi are însă lipsurile sale, aşa cum observă, după ce trec de faza elogiilor, aproape toate ziarele mari care scriu despre aniversare. „Economist” scrie că enciclopedia pe internet conţine mult prea multe greşeli, nu se poate susţine financiar şi a pierdut legătura cu idealul său iniţial de-a fi deschisă într-adevăr tuturor. Tot „Economist” constată că în epoca internetului şi-a altor instrumente de mare viteză idealurile se perimează şi ele mai repede, aşa că Wikipedia este deja „ţeapănă şi bătrâioară” şi are nevoie să-şi regăsească flexibilitatea din anii tinereţii.

Jimmy Wales, americanul de 44 de ani aflat în spatele Wikipediei, a anticipat însă parcă asemenea critici. Din multele interviuri date cu ocazia celei de-a zecea aniversări a creaţiei sale nu lipseşte promisiunea că va căuta să aducă la Wikipedia o nouă generaţie de editori.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG