Linkuri accesibilitate

România și reglementarea transnistreană în WikiLeaks


PNL ratează șansa de a capta electoratul PDL (România liberă).


In Jurnalul national, corespondenta semnata de Vitalie Calugareanu aduce informatii despre cum merg lucrurile in proaspata alianta de guvernare de la Chisinau. Cei trei lideri ai partidelor aliate se abtin cu greu sa nu se atace public reciproc – sustine Calugareanu, care il citeaza pe larg pe presedintele liberalilor Mihai Ghimpu. Acesta ar fi nemultumit ca nu s-a repartizat partidului sau conducerea unei institutii de drept. Insistenta lui Ghimpu, in perioada de negociere dinainte constituirii aliantei, ar fi dus lucrurile pana in pragul dezertarii democratilor catre comunisti – se arata in Jurnalul national. Vitalie Calugareanu scrie si despre zvonurile care circula la Chisinau: ca premierul liberal-democrat Vlad Filat ar putea fi demis imediat ce Marian Lupu va ajunge sef al statului. Urmarea ar fi formarea unei aliante de guvernare intre democrati si comunisti.

O stire din Romania libera prezinta continutul unuia dintre documentele puse in circulatie de WikiLeaks: poarta semnatura fostului secretar de stat american Condoleezza Rice, care arata ca Romania si-a manifestat dorinta de a obtine un loc la masa negocierilor pentru reglementarea situatiei din Transnistria. Condoleezza Rice consemna acest fapt in octombrie 2008, pentru ca in ianuarie 2009 ministrul roman de externe Cristian Diaconescu sa anunte retragerea Romaniei de la aceste negocieri. Motivul invocat atunci: Bucurestiul nu vrea sa negocieze de pe o pozitie diferita de cea a Uniunii Europene, care era oricum prezenta in formatul 5+2.

Despre multdiscutata alianta dintre Partidul National Liberal si Partidul Conservator, ambele din Romania, Radu Calin Cristea scrie astazi in Adevarul ca exprima „exasperarea partidelor de opozitie de a nu fi gasit o formula mai eficienta impotriva regimului autoritarist al presedintelui Traian Basescu“. Pentru Alina Mungiu Pippidi, de la Romania libera, aceeasi constructie politica se traduce printr-o nonalternativa. Un singur lucru e sigur, in opinia sa: liberalii si-au ratat sansa de a capta electoratul democrat-liberalilor.
XS
SM
MD
LG