Linkuri accesibilitate

Freedom House: deteriorare a democrației în țările CSI


Reprimarea brutală a protestelor post electorale în Belarus
Reprimarea brutală a protestelor post electorale în Belarus

„În Moldova care și-a îmbunătățit sistemul electoral, vedem mai mult pluralism, competiție politica, evolutii pe care le consideram din cele mai bune ale anului”

Raportul intitulat „Libertatea in lume”, dat astazi publicitatii de organizatia neguvernamentrala Freedom House, analizeaza situatia in 194 de tari si 14 teritorii si una dintre concluzii este ca in tarile din spatiul fost sovietic, situatia s-a inrautatit fata de anul trecut, continuind o tendinta ce a aparut in urma cu citiva ani. Moldova, Georgia si Kirghistan sunt tari ce au mers impotriva curentului geneal, marcind progrese in domeniul democratiei. Numarul tarilor considerate „libere” a scazut in lume la 115 – cel mai mic numar din 1995 incoace, dupa ce in 2005 numarul democratiilor lumii era de 123.

Freedom House analizeaza evolutiile din domeniul libertatilor civile si drepturile politice in tarile lumii de 39 de ani si ,relateaza corespondentul nostru la New York Nikola Krastev, din 2001 incoace remarca tendinta de inrautatire a situatiei in tarile din spatiul fost sovietic. In acest moment numai tarile baltice sunt considerate „tari libere”, altfel spus, cu democratii stabile si consolidate.

Arch Puddington, unul dintre autorii raportului: „Fosta Uniune Sovietica, exceptind tarile baltice, a mers din declin in declin in ultimii 5 ani. Rusia a deschis calea si in Asia Centrala exista doua tari – Uzbechistanul si Turkmenistanul - care sunt plasate la coada indexului libertatii, iar Tadjikistanul si Azerbaijanul au si ele, scoruri foarte joase.”

Cele doua evolutii cele mai importante in aceasta regiune, spune Arch Puddington, sunt cele din Belarus, unde au loc atacuri violente impotriva opozitiei dupa alegerile prezidentiale din decembrie si din Ucraina trecuta de la categoria de tara „libera” anul trecut, la cea de „partial libera” in acest raport.

In aceste conditii, Moldova, alaturi de Georgia si Kirghistan sunt considerate exemplele de succes ale anului, chiar daca ele continua sa fie plasate an categoria tarilor „partial libere”.

Christopher Walker, celalalt autor al raportului: „In Moldova, care si-a imbunatatit sistemul electoral, vedem mai mult pluralism, competitie politica, evolutii ce merita notate si pe care le consideram din cele mai bune ale anului.”

Potrivit metodologiei Freedom House, o tara este considerata „”libera” atunci cind exista o competitite politica deschisa, un climat de respect pentru libertatile civice, o societate civila independenta si activa si medii de informare independente.

„Partial Libera” este acea tara unde exista un respect „ limitat” pentru drepturile politice si libertatile civice, cu un climat corupt, cu o justitie slaba, cu probleme etnice si religioase si unde domina un singur partid in pofida celorlalte, in ciuda unui anume grad de pluralism.

O tara care „nu e libera” este definita de Freedom House drept acea tara in care drepturile libertatile de baza ale individului nu sunt respectate si libertatile cetatenesti refuzate sistematic.

Ceea ce in clasamentul Freedom House din acest an ridica semne de intrebare, avind in vedere tocmai aceste definitii metodologice, sunt evaluarile regiunilor separatiste din fostul spatiu sovietic, asa numitele „conflicte inghetate”, sau asa cum sunt numite de raport „ teritoriile disputate”. Regiunea transnistreana este considerata, la fel ca Moldova „partial libera”, la fel ca Abhazia din Georgia, in timp ce Nagorno Karabach, si Osetia de Sud sunt considerate „lipsite de libertate”.
XS
SM
MD
LG