Linkuri accesibilitate

„Relaţiile bune cu Moscova sunt absolut necesare”


Marian Lupu
Marian Lupu

Marian Lupu: „Integrarea europeană trebuie să fie o istorie de succes în primul rînd pentru Moldova și nu numai pentru Bruxelles”.


Marian Lupu: „Integrarea europeană este un proiect de durată medie şi lungă. Doi la mînă: integrarea europeană, mai întâi de toate, înseamnă materie de politică internă pregătitoare pentru aderare în toate domeniile. Proces greu, dificil, dureros în foarte multe cazuri, riscant.”

Europa Liberă: Riscant de ce? Că trebuie reforme profunde? În justiţie?

Marian Lupu:
„Riscant e că trebuie reforme profunde. Nu vorbesc doar de aceste lucruri. Haideţi să nu uităm că în multe cazuri aceste reforme, în ţările care au aderat, au avut şi costuri sociale foarte dureroase. Şi atunci trebuie să vii cu multă minte, cu cap în aceste reforme. Eu nu sunt fanul unor abordări mecanice, că cineva spune, Fondul Monetar sau Uniunea Europeană, sau Comisia Europeană spune că trebuie de făcut asta. Ei o spun, bun, trebuie de făcut şi noi o înţelegem că trebuie de făcut, însă integrarea europeană nu se face pentru a oferi plăcere cuiva.

Noi nu facem integrare europeană pentru ca să ne zâmbească şi să ne privească duios Bruxelles-ul. Integrarea europeană noi o facem pentru noi. Şi atunci trebuie s-o facem inteligent, punând de o parte efectele, costurile şi determinând viteza, calitatea şi etapele acestor reforme.”

Europa Liberă: Şi această poveste de succes, care se numeşte Republica Moldova pentru Bruxelles şi pentru cetăţenii ei cum o vedeţi realizată?

Marian Lupu:
„Întâi şi întâi de toate, ea nu trebuie să fie istorie de succes pentru Bruxelles. Integrarea europeană sau proiectul european al Republicii Moldova trebuie să fie o istorie de succes pentru Moldova. Şi atunci toate acţiunile trebuie să fie racordate anume la această normă. Dar să revin la principiul de politică externă echilibrată.”

Europa Liberă: Da. Şi la relaţia cu Estul.

Marian Lupu:
„Relaţia cu Estul, haideţi să vedem ce se întâmplă. Jumătate din comerţul extern al Republicii Moldova revine Uniunii Europene, altă jumătate revine CSI, în speţă Rusiei. E şi normal, ca o ţară, care are o economie orientată spre export, să se preocupe de succesele sale economice, de succesele sale comerciale, iar succesele ţării asta înseamnă un confort de activitate pentru întreprinderile din Moldova. Iar întreprinderile din Moldova sunt cele care oferă muncă şi salarii pentru sute de mii de angajaţi. Deci, aici ajungem la grija faţă de cetăţean. Şi atunci...”

Europa Liberă: Dar relaţiile economice domină relaţiile politice moldo-ruse? Sau invers?

Marian Lupu: „Niciodată n-o să puteţi vorbi despre politică în afara contextului relaţiilor economice şi viceversa. Iată de ce relaţiile bune cu Moscova sunt absolut necesare, fiindcă jumătate din moldoveni, care au plecat la munci peste hotare, muncesc în statele membre ale Uniunii Europene, în câteva din ele în special. Altă jumătate muncesc în Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: 200 de mii.

Marian Lupu:
„Ideea este că şi în cazul Rusiei, şi în cazul altor ţări din Uniunea Europeană, grija statului e formarea acestui cadru de condiţii, ca să nu fie această atitudine discriminatorie. Ea joacă în ambele cazuri. Este importantă şi în relaţiile cu Estul şi în relaţiile cu Vestul. Noi acum pledăm şi muncim foarte mult pentru a ieşi la un regim fără vize cu Uniunea Europeană.

Uităm de un lucru, că noi de mulţi, mulţi ani avem regim fără vize în spaţiul CSI. Deseori se spune că înţelegi ceea ce pierzi, doar atunci când pierzi. Cred că oamenii s-au deprins cu acest confort şi mai puţin se gândesc, că acest echilibru în politica externă este nevoie pentru păstrarea acestui regim fără de vize arhi-important pentru cetăţenii noştri şi obţinerea acestui regim şi în relaţiile noastre cu Vestul.

Ceea ce înseamnă, că politica externă trebuie să fie una deşteaptă, inteligentă, calculată, bazată nu pe emoţie, nu pe simpatii sau antipatii, chiar la nivel personal. Ea trebuie să fie ghidată de interesul naţional. Iar interesul naţional este interesul economic, social, financiar, securitatea energetică, securitatea economică, dezvoltarea economică a propriei ţări, bunăstarea cetăţeanului, libertatea lui de circulaţie. Ăsta este pachetul de criterii, pe care-l pun la baza principiului de relaţii echilibrate în politica externă. Şi vreau să vă reasigur că în cadrul acestei alianţe pe care am creat-o vom asigura-o pe calea acestor principii.”

Europa Liberă: Şi am înţeles că neutralitatea rămâne a fi un principiu de bază în cadrul programului de guvernare.

Marian Lupu: „Nici nu poate fi altfel. Acest lucru corespunde întru tot pachetului programatic atât al Partidului Democrat. Ne pare bine, că marea majoritate din colegii noştri din Alianţă susţin această teză, înţelegând bine că acest principiu de neutralitate este un principiu cheie pentru soluţionarea mai devreme sau mai târziu a problemei transnistrene.

Dar în egală măsură vreau să spun pentru cei, care vehiculează ideea că fără a intra în NATO Republica Moldova nu se integrează în Uniunea Europeană este o idee pur speculativă şi nu corespunde realităţii, fiindcă în cadrul UE o să găsiţi mai multe state membre ale UE, care concomitent nu fac parte din careva bloc militar, în speţă NATO. Deci, neutralitatea indiscutabil, o prioritate a priorităţilor.”
XS
SM
MD
LG