Linkuri accesibilitate

România: guvernanții actuali au un comportament populist


Anneli Ute Gabanyi
Anneli Ute Gabanyi

Anneli Ute Gabanyi: Eu vorbesc despre „berlusconizarea“ României.


La invitatia Universitatii Albert-Ludwigs din Freiburg, Anneli Ute Gabanyi, analist principal asociat la Departamentul pentru Extinderea U.E. din cadrul Institutului German pentru Probleme Internationale si de Securitate Stiftung Wissenschaft und Politik, Berlin, a sustinut o prelegere despre evolutia Romaniei dupa Revolutia din 1989. Iolanda Bădiliță a stat de vorbă cu cercetătoarea germană.

In opinia analistului german, avantajele economice ale Romaniei de dinainte de 1989 au fost spulberate de conducerea post-revolutionara. Cat priveste prezentul, in momentul de fata asistam la „berlusconizarea” Romaniei iar intrarea in Schengen nu are miza atat de importanta cat lasa sa se inteleaga guvernantii de la Bucuresti. Pe de alta parte, crede analistul german, intr-o Europa cu 27 de state membre si din est si din vest, Occidentul nu ar trebui sa mai dea lectii despre democratie noilor state membre estice ale UE.

Europa Libera: Doamna Gabanyi ati spus in cadrul dezbaterii de azi ca Romania a avut relatii comerciale cu Comunitatea Economica Europeana (adica cu ceea ce cunoastem azi ca Uniunea Europeana) inca din anii ʼ80, inaintea Poloniei, Cehiei sau Ungariei. Cu toate acestea, Romania a devenit membru al UE dupa aceste state. De ce?

Anneli Ute Gabanyi:
In primul rand as vrea sa va spun ca eu mi-a pus problema de ce Romania a fost singura tara care a fost silita sa isi plateasca datoriile. Pentru ca nu este adevarat ceea ce se sustine ca Ceausescu a vrut sa plateasca datoriile (si aici astept cu nerabdare ca noua generatie de cercetatori sa studieze acest aspect in baza unor noi documente ala COMECOM-ului care au iesit la iveala). Ceauseascu a fost silit de bancile occidentale - de Clubul de la Paris.

Un studiu al unui cercetator din anii ʼ80 aratat foarte clar ca in timp ce Ungaria avea nominal aceeasi datorie - spre 12 miliarde de dolari, dar avand pupulatia mai mica, pe cap de locuitor datoria era dubla - Ungaria, deci, a fost salvata si a putut sa isi care dupa ea datoriile timp de foarte multi ani, fiind compensate prin nivelul foarte ridicat al investitiilor occidentale, Romania a fost silita sa plateasca.

Si ar mai fi un aspect: FMI-ul, caruia i se alaturase Romania in anii ʼ70, ca prima tara din blocul estic, impotriva vointei sovieticilor, a intrat si atunci in joc (de aceea am un sentiment de déjà vu, cand vad situatia actuala din Romania) a desenat un program de austeritate pentru Romania care a fost atat de dur incat guvernul de atunci l-a refuzat si si-a facut propriul program. Daca s-ar fi aplicat acel program facut de FMI pentru Romania in 1981, populatia ar fi fost in strada a doua zi.

Europa Libera: Revenind, de ce a intrat in UE Romania abia in 2007?

Anneli Ute Gabanyi:
Daca cineva m-ar fi intrebat inaintea caderii zidului Berlinului, care tara ar intra prima in UE, in cazul in care sistemul imperial sovietic ar cadea, as fi spus Romania dupa Iugoslavia.

Europa Libera: Luand in consideratia indicatorii economici?

Anneli Ute Gabanyi:
Da, indicatorii economici; avea relatii comerciale, a obtinut prima si cu usurinta credite din Occident. Apoi, Romania avea o strategie interesanta refuzand sa faca mai mult decat trebuia comert cu petrol si gaze cu Uniunea Sovietica. Romania a facut urmatorul lucru: avand o experienta in forajul titeiului, avand o industrie foarte puternica in acest domeniu a colaborat cu tarile in curs de dezvoltare care au petrol (Iran, Irak, Libia, Algeria) le-a instruit specialistii - de aceea Romania primea la studii anual in jur de 20.000 de studenti din aceste tari -, le-a livrat echipamentul iar in schimb aceste tari furnizau Romaniei petrol.

Cu acesti bani, Romania a cumparat din Occident utilaje performante pentru rafinarea petrolului din vanzarea produselor obtinute facand un castig foarte mare. Toate au mers bine pana cand, in anii ʼ70 au avut loc cele doua crize petroliere si razboiul dintre Iran si Irak. Dintr-o data Romania nu mai avea petrol pentru rafinariile sale asa incat nu au mai putut sa isi plateasca, in Occident, datoriile la banci.

Intre timp, in momentul in care Gorbaciov s-a hotarat sa demonteze imperiul COMECON pentru ca mai vroia si nu mai putea sa il subventioneze, Occidentul a fost de acord sa il ajute in realizarea acestei opere, mai exact sa nu interfereze.

Avantajele economice ale Romaniei au fost spulberate de conducerea de dupa revolutie. Lumea era dornica sa vada magazinele pline. Cand m-am dus in Romania in mai 1990, cunostintele mele de acolo erau foarte incantate ca in magazine se gasesc zeci de feluri de branza straine, olandeza etc. Iliescu a stiut sa speculeze asta si a folosit devizele existente in acest scop.

Europa Libera: Bun, Romania este deja de 3 ani membru cu drepturi depline in UE. Cum apreciati pana acum evolutia lucrurilor?

Anneli Ute Gabanyi:
Dupa intrarea Romaniei in UE, romanii au ales un guvern mai putin competent, dupa parerea mea. In loc sa ofere solutii la criza economica, guvernantii actuali au un comportament populist. Presedintele Basescu nu are nici un principiu, partidul sau nu are nici o linie politica.

Din 2004 si climatul media s-a schimbat in Romania. Nu mai exista o televiziune cu un program decent. Numai scandaluri, certuri, acuze, presupuneri, scenarii, zvonuri. Eu vorbesc despre „berlusconizarea“ Romaniei. Basescu se comporta ca Berlusconi, doar ca Basescu inca nu are in administrare media, asa cum e cazul lui Berlusconi. Dar felul in care guverneaza e la fel.

Europa Libera: Unii jurnalisti din vest spun ca desi este membru UE, democratia nu functioneaza inca in Romania.

Anneli Ute Gabanyi:
Vedeti dumneavoastra, nu se poate spune despre Italia, de pilda, ca nu este o democratie functionala, chiar daca vorbim de numarul mare de partide si volatilitatea scenei politice. Insa si in Franta este la fel! Trebuie sa intelegem ca nu doar Romania, ci toate noile state membre sunt membre ale UE. Nu trebuie sa le dam lectii despre democratie acestor tari. Suntem o Europa, avem evolutii foarte asemanatoare si atat in est cat si in vest situatia politica este volatila.

Europa Libera: Cel mai important obiectiv de moment al Romaniei este intrarea in Schengen. Franta si Germania au spus ca doresc amanarea acestui moment, spre indignarea autoritatilor romane care sustin ca, din punct de vedere tehnic Romania este pregatita. Exista motive care nu s-au spus?

Anneli Ute Gabanyi:
Dupa parerea mea, si un oficial european a spus asta, Bulgaria nu este pregatita. Este cert ca nu se poate accepta Romania fara Bulgaria pentru ca atunci ar trebui securizata Dunarea. Granita pe Dunare intre Romania si Bulgaria ar deveni granita Schengen, ceea ce ar fi absurd. Ceea ce nu inteleg insa este de ce UE nu spune: „Bulgaria nu este pregatita“- si nu este! Granita dintre Bulgaria si Turcia nu este securizata, acesta este faptul. Nu are nici un rost sa va primim separat. Dragi romani sunteti OK, ati facut un job bun, dar trebuie sa ii asteptati pe bulgari. Punct. Nu inteleg de ce li se spun romanilor povesti ca aceea ca un vames in Romania castiga 400 de euro, ca sunt probleme cu romii...

Europa Libera: Lucruri marunte si fara relevanta...

Anneli Ute Gabanyi:
Fara relevanta si, in general, Mecanismul de Verificare si Control nu are nici in clin nici in maneca cu Schengen.

Europa Libera: Care este miza acceptarii Romaniei in zona Schengen?

Anneli Ute Gabanyi
: Nu inteleg de ce romanii au facut din asta un caz de demnitate nationala. Aici cred ca s-a gresit. Intrarea in Schengen nu este atat de importanta pentru Romania, este o obligatie. Unii spun ca este important pentru investitii, siguranta investitiilor occidentale. Oricum, nu inteleg de ce Romania nu tace si face.

Politigraf

XS
SM
MD
LG