Linkuri accesibilitate

Noul raport rusesc privind accidentul de la Smolensk contrariază


Tatiana Anodina, șefa comisiei de anchetă
Tatiana Anodina, șefa comisiei de anchetă

Jaroslav Kaczynski: „o bătaie de joc la adresa Poloniei”.


Jaroslav Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedinte al Poloniei mort in accidentul de aviatie de la Smolensk din aprilie anul trecut, a respins rezultatul anchetei investigatorilor rusi, spunind că este „o bătaie de joc la adresa Poloniei”.

Jaroslav Kaczynski: „Astazi suportăm consecinţele sub forma acestui raport care dă vina în primul rînd pe piloţii polonezi şi pe Polonia, în general pentru aceasta catastrofă, fiind părtinitor şi fără nici o dovadă”.

In opinia fostului premier şi lider al partidului de opozitie al Legii şi Dreptăţii, o parte din vină pentru modul în care s-a desfăşurat investigaţia rusească ar purta-o actualul premier Donald Tusk şi guvernul său. Jaroslav Kaczynski a anunţat că va cere parlamentului de la Varşovia să nu voteze raportul comisiei interguvernamentale a Aviaţiei de la Moscova.

Potrivit raportului de vină pentru accident ar fi fost presiune exercitată asupra piloţilor de către principalul pasager al avionului, care i-a determinat să nu respecte indicatiile turnului de control rusesc care indicasera un alt aeroport pentru aterizare în conditii meteorologice foarte dificile. Mai mult, raportul susţine că a şeful aviaţiei poloneze ar fi avut urme de alcool în sînge şi că piloţii polonezi nu ar fi fost antrenaţi corespunzător pentru acest zbor.

„Au fost defecţiuni în organizarea acestui zbor atît de important, mai ales în ceea ce priveşte componenţa şi antrenarea echipajului, în pregătirea zborului şi în alegerea aeroporturilor posibile pentru aterizare, a anunţat şefa comisiei de ancheta Tatiana Anodina.

Ministrul polonez al apărarii Bogdan Klich a declarat că majoritatea informaţiilor din raport sunt corecte, dar că el prezintă numai o parte a evenimentelor. Premierul de la Varsovia, Donald Tusk şi-a suspendat vacanta şi are programat pentru mîine un discurs pe tema raportului. In decembrie anul trecut, Polonia a respins un alt raport al investigatorilor rusi considerîndu-l plin de erori şi inacceptabil pentru partea poloneză.

Reamintim că în accidentul din aprilie 2010, 96 de personalităţi poloneze de primă mărime printre care preşedintele şi soţia acestuia şi-au pierdut viaţa in accidentul aviatic de la Smolensk, cînd trebuiau să participe la ceremoniile ce marcau 70 de ani de la masacrul de la Katyn, unde NKVD-ul sovietic a omorit 20 de mii de ofiţeri şi alţi reprezentanti ai elitei poloneze din ordinul lui Stalin. Pînă în 1990 partea rusă a susţinut că uciderea ofiterilor polonezi ar fi fost o acţiune a nazistilor.
XS
SM
MD
LG