Linkuri accesibilitate

Un sfert din elevii claselor 1-9 frecventează cursul de religie


Speranțe că manualele reeditate de Ministerul Educaţiei vor face disciplina mai atractivă pentru copii.



După vacanţa de iarnă, elevii claselor întâi şi doi au primit manuale de religie noi din lotul de 50 de mii reeditat de Ministerul Educaţiei. În lunile septembrie – ianuarie ei studiaseră fără manuale la această disciplină opţională introdusă pe 1 septembrie în toate şcolile. Există cerere pentru această disciplină opţională, introdusă în programa şcolară de la 1 septembrie? Sunt destui profesori?

Ministerul Educaţiei anunţă că din cei peste 300 de mii de elevi care studiază în clasele 1-9, aproape un sfert au ales să frecventeze opţional cursul de religie. Dacă pentru învăţăceii din clasele primare au fost reeditate manuale vechi, ceilalţi elevi studiază din cărţile care au fost editate în anul 2001, a declarat postului nostru de radio șeful direcţiei învăţământ preşcolar, Valentin Crudu: „La moment, ministerul este antrenat în elaborarea curriculei pentru religie la toate treptele, deoarece în anul de studiu 2010-2011 avem o curiculă provizorie pentru cursul respectiv”.

Europa Liberă: Dle Crudu, sunt destui profesori pentru această disciplină?

Valentin Crudu:
„Profesori sunt destui, sunt interesaţi profesorii. Ore sunt puţine, fiindcă cursul este opţional şi este la solicitarea copiilor şi părinţilor. Profesori avem dar nu prea copiii să zicem aşa”.

Datele Ministerului Educaţiei arată că o treime din profesorii angajaţi să predea cursul de religie sunt feţe bisericeşti. Este şi cazul liceului din satul Voloviţa, raionul Soroca, unde religia este predată de preotul Sorin Huluţă, fost profesor de religie în mai multe şcoli din România. Părintele Sorin spune că, la început, puţini părinţi au acceptat să-şi lase copiii să frecventeze orele de religie.

Sorin Huluță: „Acum au început să vină spre religie mai mulţi şi cer să facă religie şi clasele care nu au urmat această disciplină. Părinţii au început să ceară acest lucru când au văzut ce se face la ora de religie, când au văzut câtă seriozitate există în predarea acestui obiect, dar cred că cea mai mare stimulare este faptul că profesorul de religie le explică foarte multe lucruri pe care ei nu le-au auzit până acum”.

Europa Liberă: De exemplu?

Sorin Huluță: „Despre spovedanie, despre post, ce înseamnă postul. Ei au ceva noţiuni dar foarte puţine. De exemplu, o lecţie care ţine de Sf. Andrei. Foarte puţine lucruri ştiau, ştiau mai mult de obiceiurile populare, de furatul porţilor, de unsul stâlpilor de la uşă cu usturoi să fugă strigoii, dar prea puţine lucruri ştiau despre acest apostol a lui Hristos”.

Părintele Sorin spune că manualele reeditate de Ministerul Educaţiei vor face disciplina mai atractivă pentru copii.

Sunt însă şi cazuri când manualele de religie au ajuns în şcolile unde... niciun copil nu s-a arătat interesat să studieze această disciplină. De exemplu, şcoala din satul Receşti, raionul Şoldăneşti.

Iată ce ne-a spus directorul instituţiei, Valentin Odobescu: „Ieri, bibliotecara a primit cărţile de la depozitul Direcţiei raionale de Învăţământ. Deja clasa I a primit astăzi cărţile, dar nu înţeleg care-i sensul. Cursul de religie parvine la solicitatea părinţilor, în cadrul orelor opţionale. Ele nu sunt ore incluse în program. Nu a fost aşa ofertă. Probabil ştiţi cum, ele vin în depozit şi depozitul le repartizează... Nu este pentru prima dată când vin fel de fel de cărţi”.

Valentin Odobescu spune că va oferi totuşi manualele elevilor în speranţa că poate unii dintre părinţi să vor răzgândi şi vor solicita la anul studierea religiei în şcoală.
Previous Next

XS
SM
MD
LG