Linkuri accesibilitate

Statele Unite în continuare sub șoc după atentatul de la Tucson


Candele aprinse la Tucson, Arizona, și portretele reprezentantei Giffords rănită grav de atentator
Candele aprinse la Tucson, Arizona, și portretele reprezentantei Giffords rănită grav de atentator

Atentatorul Jared Loughner nu va beneficia de dreptul de eliberare pe cauțiune.


Americanul acuzat de tentativă de asasinat supra unei membri a Congresului într-un atac armat soldat cu şase victime şi 13 răniţi în Arizona a compărut pentru prima dată luni seara în faţa unui tribunal. Suspectul riscă închisoare pe viaţă sau pedeapsa capitală. Atacul a declanşat o nouă dezbatere în Statele Unite asupra dreptului de port armă. Alexandru Eftode:

Tânărul de 22 de ani, Jared Loughner, s-a aflat doar timp de 13 minute în faţa judecătorului federal din Phoenix, capitala statului Arizona şi a spus că înţelege că poate fi condamnat pe viaţă sau la pedeapsa capitală.

El va rămâne în arest fără posibilitatea eliberării pe cauţiune în perioada procesului în care este acuzat de cinci crime, inclusiv tentativa de a o asasina pe Gabrielle Giffords, membra democrată a Camerei Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite.

Giffords a fost împuşcată în cap în timpul atacului de sâmbătă, când participa la o întâlnire cu alegătorii în aer liber lângă un supermarket din oraşul Tucson. Medicii spun că starea ei s-a stabilizat şi că există şanse bune de recuperare.

Alţi şase oameni, între care o fetiţă de 9 ani şi un judecător federal au fost ucişi, când suspectul a tras de la mică distanţă în Giffords iar apoi a deschis foc asupra mulţimii. Presa americană scrie că fetiţa ucisă în atac, Christina Taylor Green, fusese născută pe 11 septembrie 2001 şi era una din protagonistele cărţii Faţetele Speranţei despre copiii născuţi în ziua atentatului terorist de acum nouă ani.

Preşedintele american, Barack Obama, care a participat luni la un minut de reculegere în memoria celor ucişi sâmbătă, a spus că prioritatea este acum solidarizarea americanilor. Obama a spus că zilele următoare vor fi un timp de reflecție asupra celor întâmplate şi solidarizării naţionale pentru a depăşi tragedia de la Tucson.

Preşedintele american urmează să călătorească miercuri în Arizona pentru o ceremonie de comemorare.

Atacul de sâmbătă domină de trei zile buletinele de ştiri din Statele Unite. El a declanşat o nouă dezbatere având în centru întrebările dacă incidentul a putut fi provocat de discursurile tot mai înverşunate pe scena politică americană şi dacă este nevoie de o nouă legislaţie privind dreptul de port armă.

Senatorul democrat, Frank Lautenberg, cunoscut drept promotor al înăspririi controlului asupra armelor, a anunţat luni că va depune o iniţiativă legislativă pentru interzice magaziile de muniţii de mare capacitate, ca în cazul armei folosite sâmbătă la Tucson.

„Singurul motiv pentru a avea 33 de gloanţe încărcate într-o armă, a explicat senatorul, este să ucizi mulţi oameni foarte rapid. Aceste magazii de mare capacitate pur şi simplu nu trebuie să existe pe piaţă”, a spus Lautenberg.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG