Linkuri accesibilitate

Ratarea aderării la spațiul Schengen: discriminare?


Traian Băsescu și Nicolas Sarkozy
Traian Băsescu și Nicolas Sarkozy

Revista Spiegel taxează revolta președintelui Băsescu drept resentimentară.

Liderul socialistilor romani, Victor Ponta sustine ca ratarea aderarii la spatiul Schengen, programata initial pentru martie 2011 ar fi cel mai mare esec din ultima perioada si ca responsabilitatea ii revine presedintelui Traian Basescu. Pata acestui esec ar trebui, insa, facuta, potrivit sefului opozitiei din Romania prin demiterea ministrilor responsabili de domeniile justitiei si internelor, dar si a ministrului de externe, care a facut declaratii publice prin care a pus in dificultate tara. Acum o saptamina, seful diplomatiei romane, Teodor Baconschi a declarat intr-un interviu ca Romania are doua variante pentrua reactiona la cererea Frantei si Germaniei de amanare a primirii tarii in spatiul Schengen: sa inceapa anumite negocieri sau sa spuna “noi ne-am facut datoria, acum să v-o faceti si voi”.

Romania si Bulgaria nu vor fi primite in spatiul de libera circulatie Schengen, la data programata, 1 martie anul acesta, dupa ce Parisul si Berlinul au declarat ca aceste tari nu lupta suficient impotriva coruptiei. Au aparut ulterior acuzatii la adesa guvernului ca inalti oficiali romani ar fi cerut mita unor firme germane si franceze care vor sa investeasca in Romania, si ca acesta ar fi principalul motiv al neprimitii in Schengen. Pe lista speculatiilor pot fi adaugate sursele diplomatice care sugerau ca Bulgaria nu a reusit sa-si securizeze suficient granita Uniunii Europene cu Turcia, si ca atare neputind decupla Bucurestiul de Sofia, aderarea ambelor tari la spatiul de libera circulatie a fost aminata.

Presedintele roman Traian Basescu a raspuns destul de abrupt tuturor speculatilor: a explicat ca Romania nu va mai da bani pentru concernul occidental EADS angrenat in securizarea granitelor fiindca nu are rost sa se cheltuiasca sume considerabile pentru tehnologii care se perimeaza in mai putin de un an, in conditiile in care Romania decisese sa faca aceste achizitii care “dadeau confort tuturor statelor europene”. In plus seful statului roman a avertizat ca guvernul nu intentioneaza sa faca din nou cadouri occidentului pentru a fi primita in Schengen, facind astfel aluzie la fostul premier Adrian Nastase care a cumparat doua fregate britanice in schimbul sprijinului acordat la primirea in Uniunea Europeana.

Presedintele Traian Basescu inista de altfel sa argumenteze ca neprimirea Romaniei in spatiul Schengen este o discriminare si ca romanii nu trebuie sa stea “ca rimele” si ca au dreptul la respect din partea europenilor, cu atit mai mult cu cit tara se afla in grafic privind securizarea frontierelor. Un comentariu al revistei germane Spiegel taxeaza acest tip de revolta drept resentimentara, aratind ca esecul privind combaterea coruptiei si reformarea justitiei obliga Bulgaria si Romania sa astepte pina cel putin in octombrie aderarea la Schengen si ca in vreme ce Bulgaria accepta situatia, Romania reactioneaza cu furie la obiectiile aduse.
XS
SM
MD
LG