Linkuri accesibilitate

Atentatul de la Tucson - șase morți și peste 10 răniți


Portretele judecătorului John Roll (mort) și legislatorului democrat Gabrielle Giffords (rănită grav) în atentatul de la Tucson
Portretele judecătorului John Roll (mort) și legislatorului democrat Gabrielle Giffords (rănită grav) în atentatul de la Tucson

O cronică a atentatelor îndreptate împotriva membrilor Congresului american.










În Statele Unite a fost ţinut astăzi un moment de reculegere în memoria victimelor de la Tucson, unde un atacator a împuşcat mortal sâmbătă şase oameni şi a rănit-o grav pe Gabrielle Giffords, membră democrată a Camerei Reprezentanţilor din Congresul american. Atacul care a şocat America este singurul împotriva unui membru al Congresului Statelor Unite în mai mult de trei decenii.

Gabrielle Giffords şi-a petrecut dimineaţa de sâmbătă într-un loc neobişnuit pentru un legislator, anume la o masă în faţa unui supermarket din oraşul Tucson din statul sud-vestic Arizona.

La câteva minute după ce şi-a încheiat o întâlnire cu localnicii în cadrul iniţiativei Partidului Democrat numită „Congresul de lângă casa ta”, un bărbat înarmat a împuşcat-o în cap de la mică distanţă. Gabrielle Giffords se află în stare critică.

Alţi şase oameni au fost ucişi iar mai mult de zece răniţi. Asasinul a fost arestat.

Preşedintele Barack Obama a condamnat atacul spunînd că este o tragedie nu doar pentru cei care au avut de suferit direct, ci pentru Arizona şi întreaga ţară şi un moment de solidaritate a americanilor.

Asemenea tragedii sunt rare în Statele Unite. Ultima dată un membru al Congresului a fost asasinat în 1978. Democratul californian Leo Ryan a fost împuşcat în jungla din Guyana, o ţară din partea nordică a Americii de Sud. El investiga atunci activităţile unei organizaţii de cult din San Francisco, care îşi strămutase baza în Guyana unde ar fi ţinut ostateci. Ryan i-a informat pe adepţii cultului „Templul Poporului” că se pot întoarce nepedepsiţi în Statele Unite împreună cu el, dar a nimerit într-o ambuscadă şi a fost ucis în timp ce se întorcea către avionul său aflat pe pista de aterizare din junglă. Mai târziu, peste 900 de membri ai cultului au comis un suicid în masă într-un eveniment cunoscut cu denumirea "masacrul de la Jonestown"

Cu 10 ani înaintea lui Ryan, fusese asasinat senatorul Robert Kennedy, care încerca să obţină nominalizarea din partea Partidului Democrat la alegerile prezidenţiale din 1968. Kennedy a fost împuşcat în California la câteva minute după un discurs electoral, de către Sirhan Sirhan, un american de origine palestiniană care a spus că a comis crima din cauza politicii anunţate de Kennedy pentru Orientul Mijlociu.

Cu trei decenii mai devreme, fusese împuşcat mortal senatorul Huey Long din Louisiana, iar primul congresman asasinat a fost James Hinds în 1868, ucis de un membru al Ku Klux Klan-ului la scurt timp după războiul civil.

Mult mai cunoscute decât cazurile avându-i în centru pe membrii Congresului sunt asasinatele sau tentativele de asasinat împotriva preşedinţilor americani. Cea mai răsunătoare a fost asasinarea preşedintelui John F. Kennedy, împuşcat la Dallas în noiembrie 1963. În semn de protest, oamenii au ieşit atunci pe străzi în numeroase oraşe, au ţinut ceremonii de comemorare iar şcolile au fost închise.

Alţi trei preşedinţi americani au fost asasinaţi: Abraham Lincoln în 1865, James Garfield în 1881 şi William McKinley în 1901.

Cel mai răsunător caz când un preşedinte american a supravieţuit unui atac a fost cel din 1981, când Ronald Reagan a fost împuşcat de trei ori în piept şi a rămas în viaţă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG