Linkuri accesibilitate

Referendum duminică în sudul Sudanului privind crearea unui stat separat


Inainte de referendumul planificat pentru miine in Sudan, în urma căruia s-ar putea ca tara sa se împărţită în două, între sud si nord, au avut loc ciocniri între grupuri rebele soldate cu moartea a 9 oameni, informează agenţia Associated Press. Nordul ţării este preponderent musulman în timp ce sudul este predominat creştin. Organizarea acestui referendum în partea de sud a Sudanului este una din priorităţile politicii externe americane şi Washingtonul a promis sa scoată aceasta ţara de pe lista neagră a ţărilor ce sponsorizează terorismul daca autorităţile de la Karrtoum, din nord, nu pun piedici organizării sale.

Astazi, influentul senator american John Kerry a avut întrevederi cu preşedintele Sudanului de Sud, Salva Kiir. Pentru a susţine referendumul şi organizarea lui corecta se afla în Sudan fostul preşedinte american Jimmy Carter şi actorul George Clooney, un militant pentru independenţa Sudului. In urma războiului civil din cea mai mare tară africană dintre 1983 şi 2005 au fost omorîte in jur de 2 milioane de persoane.

Coordonatoarea politicii externe a Uniunii Europene Catherine Ashton a salutat organizarea referendumului care va duce la proclamarea independenţei Sudanului de Sud ca un pas către o pace durabilă în regiune. Uniunea Europeana a desfasurat o importantă misiune de observare a referendumului.
XS
SM
MD
LG