Linkuri accesibilitate

Miniștrii - ținta interceptărilor telefonice dispuse de premierul bulgar


Premierul Boiko Borisov și ministrul de interne Tvetan Tvetanov
Premierul Boiko Borisov și ministrul de interne Tvetan Tvetanov

Dezvăluirile nu-l stînjenesc pe Boiko Borisov: „Fiecare premier care a avut încredere în miniștrii săi a fost tras pe sfoară”










Problemele Sofiei în calea spinoasă a Schengenului au devenit mult mai clare, după ce ziariști din săptămînalul „Galeria” au făcut publice, în cadrul unei conferințe de presă, întregistrări audio ale unor convorbiri telefonice din luna mai 2010 între viceprim-ministrul și ministru de finanțe, Simeon Diankov, șeful vămilor Vanio Tanov și adjunctul ministrului de finanțe Vladislav Goranov.

Tanov se plânge că este supus unor puternice presiuni lobbyste din partea viceprim-ministrului și ministru de interne Țvetan Țvetanov în favoarea unor companii – printre altele este citată „Lukoil” – care au încălcat legea vămilor. „Țvetanov încearcă să-și instaleze oamenii în conducerea agenției „Vămi” ca să mă transforme într-o marionetă,” se plînge Tanov care a fost, cu doi ani în urmă șeful serviciului național de combatere a crimei organizate. El descrie situația cu contrabanda în modul următor – „facem tocmai cea ce am criticat în timpul campaniei electorală”.

Din înregistrările, a căror autenticitate a fost confirmată de șeful vămilor, reiese că ministrul de interne Țvetanov face lobby în favoarea unor firme, induce în eroare primul ministru, „s-a luat de gît” cu celelalt viceprim-ministru, că liderii partidului GHERB încearcă să-și numească oamenii în posturi-cheie în vămi și alte lucruri neplăcute. Atrage atenția și faptul că Tanov și viceprim-ministrul Diankov sînt conștienți că telefoanele lor sînt ascultate, dar spun de câteva ori că nu le pasă.

Primul ministru Boiko Borisov a declarat în legătură cu dezvăluirile - „Nu doresc ca miniștrii să se iubească. Doresc ca viceprim-miniștrii să se urasca, să fie certați ca să fiu sigur că nimeni nu deschide umbrele. Fiecare din eșaloanele superioare va fi ascultat periodic și este ascultat. Nu văd nimic rău în ascultarea viceprim-miniștrilor, miniștrilor și șefilor de agenții. Fiecare prim-ministru care a avut încredere în miniștrii săi a fost, mai devreme sau mai tărziu, tras pe sfoară.”

Opoziția socialistă a turnat gaz pe foc. Ex-ministrul de interne Rumen Petkov a declarat că în timpul ultimei sale vizite la Washington viceprim-ministrul Țvetanov ar fi spus că este pregătit să preia guvernul în cazul în care generalul Borisov va eșua.
XS
SM
MD
LG