Linkuri accesibilitate

Ripostă enervată, urmată de șantaj (Evenimentul zilei)


Un stat care nu ne merită (Adevărul)

Reactia autoritatilor romane la blocarea aderarii la spatiul Schengen a starnit astazi reactia comentatorilor de presa. Doua editoriale critica optiunea ministrului de externe Teodor Baconschi de a ameninta Uniunea Europeana cu conditionarea primirii Croatiei de deblocarea dosarului Schengen al Romaniei. Ioana Lupea, de la Evenimentul zilei, este convinsa ca santajul este sugerat de presedintele statului Traian Basescu, care a dat mai demult tonul unei riposte enervate din partea Bucurestiului. Puterea de la Bucuresti dorea sa bifeze la alegerile din 2012 aderarea la spatiul Schengen. Acum, va avea, dimpotriva, de dat socoteala pentru esecul in asanarea coruptiei din politie si justitie. Ioana Lupea gaseste si circumstante agravante: “Odios este faptul ca santajul practicat de administratia Basescu imbraca haina interesului national. Administratia joaca populist in speranta ca va putea converti infrangerea intr-o victorie de imagine”.

In Romania libera, Lucian Davidescu reaminteste ca Romania a intrat in Uniunea Europeana printr-o ingusta fereastra de entuziasm, in vremea cand “ploua cu bani”. Ce a urmat s-a vazut, si anume cat de repede o tara poate parcurge drumul inapoi spre incapacitatea de plata. Pentru Romania, intrarea in spatiul Schengen si apoi in zona Euro ar fi fost implinirea integrarii. In clipa de fata, Bucurestiul si Sofia sunt in situatia copilului murdar bagat in casa, care n-a invatat intre timp sa se spele pe maini. Nu poate fi dat afara, dar e trimis sa doarma pe pres – am rezumat demonstratia din Romania libera.

Un alt comentariu revine la critica pe care presedintele Basescu a adus-o romanilor in mesajul de Anul Nou: multi ar fi dus-o rau in 2010 pentru ca au asteptat cu mana intinsa sa le dea statul. Ion M. Ionita, de la Adevarul, vrea sa demonstreze contrariul. El socoteste ca in Romania muncesc sau ar munci zece milioane de oameni: cam un milion si-au pierdut locurile de munca, vreo 3 milioane muncesc din greu, in strainatate, patru milioane si jumatate sunt salariati, un milion si jumatate muncesc la negru, si nu pentru ca asa ar vrea, ci pentru ca statul ia sapte piei si de pe ei, si de pe angajatori. Concluzia lui Ionita: “Avem un stat care nu ne merita”.
XS
SM
MD
LG