Linkuri accesibilitate

Camera Reprezentanților sub controlul republicanilor


Liderul republican John Boehner al Camerei Reprezentanților
Liderul republican John Boehner al Camerei Reprezentanților

Republicanii vor să elimine nu numai noua lege a sănătăţi dar şi o altă prevedere care prelungeşte perioada de şomaj.


De astăzi, opoziţia republicană preia controlul asupra camerei inferioare a congresului american, Camera reprezentanţilor. Şi s-ar putea spune că este o intrare în forţă. La nivel simbolic, pentru moment. Republicanii s-au angajat să introducă încă din prima săptămână a noii sesiuni parlamentare o propunere de abolire a reformei sistemului de sănătate, reformă promulgată anul trecut de preşedintele democrt Barack Obama. O reformă care oferă milioanelor de americani neasiguraţi, posibilitatea să încheie o asigurate medicală.

Prea costisitoare, replică mulţi republicani, mai ales când America se confruntă cu un deficit bugetar de aproape 14 bilioane de dolari. Senatorul Lindsay Graham este de părere că victoria republicanilor în alegerile parţiale din noiembrie demonstrează că americanii resping politica democrată din ultimii doi ani: prea mult guvern, prea multe cheltuieli.

Mai radical este noul membru republican al Camerei, Allan West din Florida, care a candidat din partea mişcării Tea Party. „Cred că această agendă liberală, progresivă nu este ce vor americanii, este antiteza republicii noastre constituţionale”.

Republicani precum Allan West vor să elimine nu numai noua lege a sănătăţi dar şi o altă prevedere care prelungeşte perioada de şomaj, ambele văzute drept măsuri care fac din americani „cetăţeni prea dependenţi de stat”.

Deşi republicanii au majoritatea în Camera reprezentanţilor, democraţii controlează încă Senatul. Iar preşedintele Obama se bucură de drept de veto. Aşa că reforma sănătăţii sau alte măsuri sociale deja promulgate nu au nici o şansă să fie eliminate, în bloc. Este mai probabil, remarcă şi corespondenta Europei Libere la Washington, Heather Maher, ca republicanii să atace diverse articole ale legilor repective.

Alţi analişti politici atrag atenţia că majoritatea republicană din Camera reprezentanţilor nu este unitară: aici se amestecă vechi politicieni, din Partidul Republican, cu experienţa compromiselor cerute de munca în Congres, cu începători, majoritatea veniţi din partea mişcării radicale Tea Party – politicieni fără experinţă şi fără nici un interes în a negocia cu democraţii. De-a lungul acestei linii ar putea să apară tensiuni în majoritatea republicană.

Întors la Washington, pentru deschiderea noi sesiuni a Congresului, preşedintele Barack Obama şi-a exprimat speranţa că totuşi va găsi parteneri de discuţie în opoziţia republicană. Preşedintele şi-a exprimat speranţa că republicanii vor înţelege că prioritatea momentului este depăşirea crizei economice. În 2012 vom avea tot timpul să face campanie pentru preşedinţie, a mai declarat Barack Obama.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG