Linkuri accesibilitate

Războiul farmaciștilor cu Ministerul Sănătății și leacurile lui


Cînd vor scădea prețurile medicamentelor ?


De ce intenţiile Guvernului, dar şi măsurile luate pentru reducerea preţului la medicamente întâmpină dificultăţi? De ce, în consecinţă, cetăţenii dependenţi de aceste medicamente rămân în situaţia de a mai aştepta ieftinirea doctoriilor? Şi, mai ales, până când? Unele răspunsuri în interviul cu economista Constanţa Popescu Mereacre.

Noile reglementari pentru piaţa produselor farmaceutice din Republica Moldova cu scopul diminuării preţurilor la medicamente au început să fie aplicate încă în vară. Iar noile reguli de formare a preţurilor la medicamente au intrat în vigoare la 1 ianuarie anul curent. La începutul acestei săptămâni, premierul desemnat Vlad Filat a cerut, într-o şedinţă privind reglementarea pieţei produselor farmaceutice, să i se prezinte un raport privind noile preţuri. „Rezultate ce presupun calitate şi preţuri accesibile” – asta aşteaptă premierul Filat în urma măsurilor pe care le-a iniţiat. Numai că lucrurile se mişcă, şi, cu regret – ca de obicei, mai încet. Pentru început, am întrebat-o pe doamna Constanţa Popescu-Mereacre, expertă în probleme economice, cum pot fi privite în general încercările guvernului de a asigura populaţia cu medicamente mai ieftine?


Constanța Popescu-Mereacre
Constanţa Popescu-Mereacre:
În primul rând, este foarte important să evaluăm pozitiv încercările guvernului şi ale Ministerului Sănătăţii de a corecta lucrurile. Preţurile la medicamente într-adevăr erau foarte mari, în special la unele produse, şi intervenţia şi dorinţa Ministerului Sănătăţii este una foarte binevenită.

Europa Liberă: Da. Popescu-Mereacre, dar încercările, intenţiile, nu pot fi nici injectate, nici băute cu un pahar de apă fără să te îneci din cauza sumelor care s-au lăsat în schimb la farmacii. Cetăţeanului dependent de medicamente ce i se poate spune acum, când iată devine limpede că până la a cumpăra leacuri mai ieftine mai e de aşteptat?

Constanţa Popescu-Mereacre:
În anul 2011 putem fi siguri de faptul că preţul medicamentelor va scădea, în rezultatul intervenţiilor şi hotărârilor de guvern adoptate în iunie şi decembrie.

Europa Liberă: Între timp însă se pare că au apărut tensiuni mai multe decât reduceri de preţuri. Tensiuni între Ministerul Sănătăţii şi...

Constanţa Popescu-Mereacre:
...şi Asociaţia Farmaciştilor.

Europa Liberă: Ce probleme s-au iscat de fapt?


Constanţa Popescu-Mereacre: În general, părerea mea ca economist liberal este că statul are rolul de a interveni la stabilirea regulilor de joc pe piaţă. Statul, atunci când intervine şi face modificări pe piaţă, când modifică regulile de stabilire a preţurilor, are însă o obligaţie foarte mare să considere în primul rând interesele consumatorilor, dar şi ale agenţilor economici. În principiu, obligaţia este de a face o notificare prealabilă suficient de mare.

Deci, în cazul dat tensiunea a apărut după părerea mea din cauza faptului că nu a fost o notificare suficientă. Iarăşi, argumentul Ministerului Sănătăţii este că hotărârea de guvern de bază a fost adoptată în iunie 2010. Însă, este important să considerăm şi faptul că la această hotărâre de guvern din iunie au fost făcute modificări pe data de 6 decembrie 2010. Şi astfel eu personal consider notificarea, cum să zic, a setului complet de reguli din data de 6 decembrie, nu din iunie. Şi, din acest punct de vedere, dorinţa iniţială de a avea preţuri mici la medicamente începând cu 1 ianuarie era irealistă de la bun început. Acum, asta a devenit evident, de aceea neoficial se discută despre o extindere pentru 15-17 ianuarie, dar cred că ar fi bine să fie oferită o extindere chiar până la 1 februarie.

Europa Liberă: Dv. vorbiţi de parcă ar fi cert că evitările ar fi inevitabile. De ce aveţi atâta siguranţă, mai ales că autorităţile par să nu mai suporte nici o amânare?

Constanţa Popescu-Mereacre:
Din simplul motiv că, pe de o parte vedem că Asociaţia Farmaciştilor ne confirmă faptul că farmaciile nu sunt gata să facă recalculările preţurilor, iar pe de alta - şi statul nu este gata. Pentru că Ministerul Sănătăţii nu a reuşit să completeze toate poziţiile în catalogul naţional al preţurilor producătorilor.

Europa Liberă: Dv. sigeraţi că graba strică treabă şi că Ministerul Sănătăţii se face vinovat, iată, de completarea prea lentă a acelui catalog care trebuie să stea la baza formării noului catalog pentru preţuri.

Constanţa Popescu-Mereacre:
Nu este neapărat vina Ministerului Sănătăţii, dar durează până vine informaţia de la toţi importatorii şi de la toate depozitele. Din acest motiv, chiar dacă catalogul naţional de preţuri este completat în proporţie de 70 de procente, atâta timp cât statul nu şi-a făcut treaba până la capăt, nu este corect să impună o viteză mare de adaptare agenţilor economic, farmaciilor private. La fel, şi farmaciştii au acest argument, da? Pot să-l invoce.Unica diferenţă este că statul poate să sancţioneze farmaciile, pentru faptul că nu cooperează suficient de rapid, pe când farmaciile nu pot să sancţioneze Ministerul Sănătăţii pentru faptul că nu a completat încă catalogul.

Europa Liberă: Susţineţi că ar fi motivul pentru care farmaciile par să opună rezistenţă şi să tergiverseze povestea preţurilor?


Constanţa Popescu-Mereacre:
Farmaciile nu sunt rezistente în sensul refuzului de a coopera. Deci, ei înţeleg că regulile au o logică corectă şi trebuie să mergem pe acest set nou de reguli, însă ei au nevoie de timp suplimentar pentru a reevalua stocurile curente. Asta înseamnă evaluarea preţului nou pentru fiecare cutie, fiecare produs, fiecare pastilă pe care o vând, sau, mă rog, fiecare produs unitar pe care îl vând. Şi acesta este un efort logistic - administrativ, plus - au nevoie de asistenţă metodologică la această recalculare, plus - uneori au situaţia în care farmaciile au achiziţionat ceva de la un depozit la preţul X de exemplu, dar conform noilor reguli acest preț va fi mai mic, deci va fi ilegal să vândă cu preţul X.

Deci vor trebui să scadă acest preţ şi deoarece deseori nu au contracte care să le permită returnarea la depozit sau la importator, această pierdere, în cazul în care preţul nou este mai mic, va fi suportată de farmacii. Şi aceasta afectează în special businessul mic. Deci, farmaciile mici vor fi mai afectate decât farmaciile mari, pentru că farmaciile mari deseori au depozite proprii.

Europa Liberă: Cum s-a ajuns totuşi la situaţia în care, iată, farmaciile sunt singurele care par să suporte pierderi în urma acestor reglementări?

Constanţa Popescu-Mereacre: În cazul dat, hotărârea de guvern a încercat să nu specifice cine să suporte pierderile. Deci, ea nu a zis că farmaciile trebuie să suporte pierderile, pe de o parte. Pe de altă parte nici n-a specificat dacă importatorii sunt cei care trebuie să le suporte. Deci, e o situaţie mai complicată, pentru că în funcţie de fapt de cine şi ce stocuri şi-a făcut, acelaşi importator sau farmacie, costurile şi pierderile pot să fie minime sau maxime. Deci, iarăşi revin la necesitatea unei notificări suficiente.

Vreau să ne aducem aminte faptul că Comisia Europeană, atunci când ia o decizie, o anunţă cu trei ani înainte de intrarea în vigoare. La noi deseori este situaţia când din 6 decembrie, trebuia să fie 1 ianuarie atunci când intră în vigoare regulamentul, deci vorbim de mai puţin de o lună. Aici cred că este problema principală.

Europa Liberă: Şi totuşi, ca să revenim, preţuri mari la medicamente nu au însemnat decât că mai mulţi smecheri au utilizat scheme frauduloase, în numele îngrăşării profiturilor lor. Chiar să dispară aceste scheme acum?

Constanţa Popescu-Mereacre:
Într-adevăr, Ministerul Sănătăţii era îngrijorat de faptul că nu toate, dar unele categorii de medicamente erau importate în ţară nu direct de la producător, dar prin mai multe companii intermediare în afara ţării. Noul mecanism, sigur, nu mai permite această schemă. Deci, deşi nu o interzice, ea nu mai este profitabilă. Deci, sigur putem spune cert că Ministerul Sănătăţii a reuşit să asigure achiziţionarea directă de la producători, astfel asigurându-se cel mai bun preţ posibil pentru consumatorii din R. Moldova.

Europa Liberă: Totuşi, când credeţi că se va putea intra în farmacii fără senzaţia că preţurile artificial ridicate nu te vor mai muşca de mână, ca să spunem aşa?

Constanţa Popescu-Mereacre:
Oficial, de la 1 ianuarie. Real, va dura un pic şi va fi o perioadă de până la câteva luni în care recomand consumatorilor să fie atenţi şi să întrebe în două-trei farmacii preţul la medicamente, în special cele mai scumpe, pentru că sunt sigură că vor remarca o diferenţă de preţ destul de mare.

Europa Liberă: Reducerile de preţ vor viza în egală măsură toate medicamentele, şi aspirina de exemplu, dar şi cel mai complex şi cel mai scump leac?


Constanţa Popescu-Mereacre:
Bineînţeles, nu putem vorbi despre o scădere echivalentă la toate medicamentele. Vor fi medicamente la care va fi o scădere a preţului de 10 procente, sau de 20 de procente, dar vor fi şi unele medicamente la care poate fi înregistrată o scădere de 50-70 de procente.

Europa Liberă: Din câţte deja îneţelegem, leacul guvernului pentru situaţia ce cauzează preţuri exagerate în farmacii încă urmează să-şi facă efectul. În orice caz, promisa ieftinire a medicamentelor mai este şi, probabil, va mai fi o habă de vreme aşteptată. Cum explicaţi totuşi, încă o dată, dv. faptul că intenţiile şi măsurile guvernului de a stabili reguli stricte în business-ul farmaceutic au ţintit binele şi, poate, mai binele, dar pare să fi ieşit ca întotdeauna, cu tensiuni, supărări, tergiversări ş.a.m.d.

Constanţa Popescu-Mereacre:
Este iarăşi un exemplu clasic a cazului în care statul trebuie să comunice mai bine cu agenţii economici care urmează să fie afectaţi de hotărârile sale de guvern sau de deciziile pe care le ia şi să se asigure de faptul că s-a făcut o campanie de informare suficient de largă, că există asistenţă din partea Ministerului Sănătăţii şi a Agenţiei medicamentului suficientă pentru toate farmaciile care au întrebări şi că perioada de notificare este suficientă. Noi când vorbim de notificare suficientă, în multe cazuri este bine să fie şi o perioadă şi de şase luni, şi de un an. Iarăşi, în cazul dat este important să înţelegem că Guvernul a grăbit lucrurile cu intenţii bune, deci s-a gândit la noi, consumatorii.

Atunci când te gândeşti la un pensionar căruia astăzi îi trebuie medicamente mai ieftine, bineînţeles că, cu intenţii bune, doreşti să grăbeşti un pic lucrurile. Dar asta înseamnă pierderi pentru agenţii economici şi este şi un mesaj general negativ pentru investitori, de exemplu. Dacă investitorii străini înţeleg că în această ţară oricând poate fi adoptată astăzi o hotărâre de guvern care intră în vigoare peste 7 zile, el nu are timp să se ajusteze.

Europa Liberă: Da Constanţa Popescu-Mereacre, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG