Linkuri accesibilitate

Consultările vizînd lista cabinetului Filat II


Mihai Ghimpu, Vlad Filat și Marian Lupu
Mihai Ghimpu, Vlad Filat și Marian Lupu

Liderul PLD: „Important este ca în guvern să fie delegate persoane competente”










Premierul Vlad Filat a început eforturile de constituire a unui nou guvern în Republica Moldova, după crearea înainte de Revelion a Alianţei pentru Integrare Europeană 2 şi desemnarea sa repetată în funcţia de prim-ministru. Graba este motivată şi de nevoia adoptării legii bugetului pentru anul care a început fără un astfel de document. Premierul a spus astăzi dimineaţa postului nostru de radio că cabinetul de miniștri va fi format până la 14 ianuarie şi că va folosi timpul rămas până atunci pentru crearea echipei şi elaborarea programului de guvernare. Partidul premierului va deţine cele mai multe portofolii de miniştri în noul executiv, dar va fi surclasat numeric de ceilalţi doi parteneri de alianţă care vor avea nouă miniştri plus un vice-premier desemnaţi. Cum decurg consultările între cele trei partide pe marginea creării noului executiv.

Chiar dacă s-a declarat în repetate rânduri nemulţumit de activitatea unor ministere anume pe durata mandatului precedent, premierul Vlad Filat nu a cerut vreodată destituirea unui ministru. Pornind de la această experienţă premierul desemnat se angajează să accepte doar persoane competente în funcţiile de miniştri şi să-şi trateze partenerii cu maximă principialitate.

Vlad Filat: “Important este ca Guvernul să fie structurat într-o manieră eficientă, după care să fie delegate în Guvern persoane competente. Şi aici vreau să vă asigur, că eu voi fi foarte principial. Deocamdată noi vorbim de ministere, de instituţii, nu şi de persoane. Dar la nivel de persoane, noi vom avea discuţii separat, pe fiecare instituţie în maniera încât, aşa cum spuneam, în patru ani de zile, fiind acoperită şi cu capacitatea de administrare, aceste instituţii să aducă performanţa necesară.”

Partenerii de alianţă lasă să se înţeleagă că nu au de gînd să renunţe la majoritatea miniştrilor din vechiul cabinet. Astfel de declaraţii s-au făcut auzite în tabăra liberalilor dar şi în cea a democraţilor. În consecinţă rocade la vîrf s-ar putea produce doar la ministerele ce au revenit anterior AMN.

Iată ce ne-a spus unul dintre fruntaşii PDM, Dumitru Diacov: “Negocierile s-au încheiat, portofoliile au fost împărțite. Iar referitor la oameni propriu-zis, prim-ministrul îi consultă cu partidele. Premierul are în principiu un cuvânt de spus, dar pentru liniştea în interiorul alianţei, ar fi bine ca acest proces să decurgă în linişte. La noi nu există probleme în legătură cu cei patru miniştri care au fost. Dar vom discuta despre asta la sfârşitul săptămânii.”

Analistul politic Arcadie Barbăroşie, directorul IPP, se declară convins că cei trei aliaţi nu se vor împotmoli la constituirea componenţei nominale a executivului.

Arcadie Barbăroșie: “Nu ar trebui să existe dificultăţi, pentru că portofoliile au fost împărţite odată cu semnarea acordului, o parte din miniştri vor rămâne în funcţie, o parte probabil vor fi înlocuiţi. Totuşi, partidele au un cuvând mai greu de spus, dar dacă premierul va dori să se opună, va trebui să-şi formuleze foarte clar pretenţiile. Dar să nu uităm că premierul a optat pentru principiul continuităţii.”

Acordul de refacere a Alianţei pentru Integrare Europeană nu a fost dat publicităţii, dar presa a aflat că ministerele au fost deja împărţite între cele trei formaţiuni constituante. Partidului Liberal Democrat urmează să-i revină 5 ministere deţinute şi anterior (finanţe, justiţie, interne, sănătate, externe) precum şi două ministere conduse de miniştri AMN-işti - educaţia şi agricultura.

Partidul Democrat şi Partidul Liberal vor avea fiecare câte 5 portofolii: PL urmând că primească fotoliul de vice premier, fără portofoliu, doar că viceprim-ministrul PL ar putea monitoriza institutiile de forta şi nu cele sociale ca până acum. Contrar aşteptărilor Partidul Liberal nu a obtinut niciuna din rîvnitele instituţii de forta, păstrîndu-şi ministerele pe care le-a gestionat în Executivul precedent. In schimb, Mihai Ghimpu a obţinut dreptul să desemneze directorul Serviciului de Informatii si Securitate, instituţie în fruntea căreia a fost promovat candidatul AMN-ului.

Internele raman la PLDM, iar Procuratura Generala si CCCEC la PD, chiar dacă centrul anticorupţie ar putea fi lichidat. La fel s-ar putea ca alianţa să convină şi asupra lichidării Cancelariei de Stat, tutelată pana acum de PLDM.

Vlad Filat mai are la dispoziţie 11 zile pentru a definitiva lista miniştrilor şi programul de guvernare, pe care urmează să le prezinte în faţa Parlamentului. Experţii spun că programul Executivului va reproduce caietul de sarcini al aliantei constituite în 2009, scoţind în faţă două obiective prioritare: combaterea sărăciei, lozinca cu care au mers liberal-democraţii în Campania electorală, şi echilibrarea politicii externe, obiectiv la care ţin foarte mult democraţii.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG