Linkuri accesibilitate

Arnold Schwarzenegger la încheierea mandatului de guvernator al Californiei


Guvernatorul Arnold Schwarzenegger în octombrie trecut la Moscova
Guvernatorul Arnold Schwarzenegger în octombrie trecut la Moscova

Schwarzenegger este preocupat de două chestiuni: mediul înconjurator și reformarea sistemului politic.


In urma cu sapte ani, actorul american de origine austriaca, Arnold Schwarzenegger devenea guvernator al statului California. Azi, mandatul sau se incheie. Care sint planurile lui Schwarzenegger ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Incepind de astazi, Arnold Schwarzenegger ingroasa rindurile somerilor din statul sau. Somer e un fel de a spune – in realitate singura dilema a fostului guvernator este care dintre oferte sa aleaga: poate intra in circuitul, foarte bine platit, de alocutiuni; poate deveni activist politic in chestiuni de care este preocupat; poate sa-si scrie autobiografia, asa cum ani de-a rindul i-au cerut diversi editori. Si, fireste, Arnold Schwarzenegger are doar 63 de ani si daca se iveste un scenariu care sa-l intereseze el s-ar putea intoarce si la actorie.

Guvernatorul a spus pina acum doar ca nu va decide decit atunci cind va preda functia succesorului sau, democratul Jerry Brown. Nu este un secret pentru nimeni insa ca Schwarzenegger este preocupat de doua chestiuni: mediul inconjurator si reformarea sistemului politic. In absenta unui acord global vizind combaterea incalzirii globale, Arnold Schwarzenegger a cerut statelor si organizatiilor regionale sa faca eforturi proprii impotriva emisiilor de gaze toxice. In California a fost adoptata de altfel o lege care ofera firmelor care polueaza stimulente daca pun in aplicare masuri de protejare a mediului.

O alta ratiune pentru ca Arnold Schwarzenegger sa nu fie ingrijorat este faptul ca e multi-milionar si intervalul care va urma ii va permite sa faca din nou bani, dupa ce, pe durata mandatelor sale, a cistigat doar salariul, modest pe standardele lui, de 174,000 de dolari pe an. Datele publice arata ca din 2001 incoace, actorul a investit circa 25 de milioane de dolari in campanii si alte activitati politice, o cifra deloc neglijabila chiar si pentru un actor care obisnuia sa cistige 30 de milioane pe film.

De cite ori s-a deplasat din capitala Sacramento catre casa, in interes personal, guvernatorul si-a platit costul transportului aerian. Datele sint si ele publice. Din 2003 incoace, toate investitiile si proprietatile sale au fost depuse intr-un fond pe care nu l-a putut administra, cit timp a fost in functie. O poate face de-acum incolo.

Hollywoodul este probabil o parte a viitorului lui Arnold Schwarzenegger. La petrecerea sa de adio au participat Sylvester Stallone, Tom Arnold, Jay Leno si Danny de Vito. E putin probabil ca Schwarzenegger sa mai candideze vreodata. Presedinte nu poate deveni pentru ca nu este nascut in America. In plus, nu paraseste functia de guvernator de California, popular. De-a lungul mandatului, actorul in filme de actiune s-a raportat cu dificultate la lentoarea deliberarilor din adunarea legislativa. Statutul de erou e mult mai usor de atins in filme decit in realitate politica a Californiei.
XS
SM
MD
LG