Linkuri accesibilitate

Vlad Filat însărcinat cu formarea noului guvern


Premierul Vlad Filat
Premierul Vlad Filat

Ministerele au fost deja împărţite între partidele Alianţei pentru Integrare Europeană, atunci când s-a semnat acordul de formare a alianţei.


„Republica Moldova va avea guvern până pe 14 ianuarie” - a declarat astăzi preşedintele interimar Marian Lupu, care l-a însărcinat pe Vlad Filat cu formarea noului guvern. Filat are acum 15 zile să formeze guvernul şi să aducă lista miniştrilor în parlament, odată cu programul de guvernare.

Potrivit declarației lui Marian Lupu: „Termenul maximal... expiră în ziua de 14 ianuarie. Să nu uităm că până în acea şedinţă va trebui să finalizăm formarea structurilor Parlamentului. Mă refer aici la instituirea biroului permanent, la formarea comisiilor permanente fiindcă acest pachet, mă refer la proiectul programului guvernului si componenta nominală a acestuia trebuie sa fie neapărat trecute prin aceste organe de lucru ale Parlamentului”.

În scurta declaraţie de presă făcută cu ocazia semnării decretului prin care Vlad Filat a fost însărcinat cu formarea noului guvern, preşedintele interimar Marian Lupu şi-a exprimat şi dorinţa de a convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului, în a două săptămână a anului nou.

„Probabil că în zilele de sau 10 sau 11 sau 12 ianuarie va trebui să convoc o sesiune extraordinară a Parlamentului... pentru a avea posibilitatea până în ziua de 13-14; vom coordona cu colegii de la guvern data exactă când Parlamentul va propune această agendă, ca să formăm structurile de lucru ale Parlamentului şi în ultimă instanţă până în termenul limită prevăzut de lege, aia înseamnă nu mai târziu de 14 ianuarie, Republica Moldova să dispună de un nou guvern”.

Potrivit diverselor medii de informaţie din Republica Moldova, ministerele au fost deja împărţite între partidele Alianţei pentru Integrare Europeană, atunci când s-a semnat şi acordul de formare a alianţei. Se pare că Partidul Liberal Democrat al premierului va avea șapte ministere: finanţe, justiţie, interne, sănătate, externe, educaţie şi agricultură.

Partidul Democrat şi Partidul Liberal vor avea fiecare câte cinci poziţii în guvern, Partidul Liberal urmând că primească fotoliul de vice-premier, fără portofoliu.

Din interviul acordat Europei Libere de liderul liberal Mihai Ghimpu reiese că partidul său nu ar fi obţinut nici una din aşa-numitele structuri de ordine: interne, procuratura generală sau Centrul de combatere a crimei organizate.

„Ca să fie Alianţa, PL-ul a făcut un pas spre binele cetăţenilor, dar spre lipsa unei bune pârghii a partidului de a face ceva, iarăşi pentru oameni, dreptate pe acest pământ”, a declarat Mihail Ghimpu.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG