Linkuri accesibilitate

Voronin: „Noua coaliție e rezultatul unei conştiinţe politice foarte joase”


Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

Liderul PCRM nu exlude readucerea în discuție a propunerii de modificare a articolului 78 din Constituţie privind alegerea preşedintelui.










Vladimir Voronin
: „Politicienii noştri nu sunt oameni serioşi. Pentru că ei promit una şi fac cu totul alta. Pentru că dacă noi totalizăm toţi alegătorii, care au participăm la votare şi pentru cine ei au votat, 60 de procente din aceşti alegători au votat pentru partidele de stânga-centru. Dar ei au făcut totul contra. De aceea şi am eşuat.”

Europa Liberă: Ce aşteptaţi de la această coaliţie de guvernământ?

Vladimir Voronin: „Da nu aşteptăm nimic, cum nu am aşteptat de la prima coaliţie. Asta e prelungirea aceloraşi greutăţi, aceloraşi probleme, aceloraşi conflicte, care au fost şi în timpul Alianţei-1.”

Europa Liberă: Blocajul politic se va depăşi?

Vladimir Voronin
: „Nu cred. N-are cum să se depăşească. Cu aşa atitudine faţă de societate, faţă de rezultatele alegerilor, pe care le ignoră totalmente partidele, care au câştigat ceva-ceva, nu o majoritate în aceste alegeri. Nu are de unde să depăşească. Aceasta este rezultatul unei conştiinţe politice foarte joase.”

Europa Liberă: Vor fi alegeri parlamentare anticipate?

Vladimir Voronin: „Nu pot să presupun acest lucru. Nu pot să presupun. Situaţia încă poate să se schimbe brusc şi radical, şi cu totul în altă parte. Poate peste noapte să se trezească cineva dintre politicieni, mai serioşi, mai responsabili faţă de oameni, faţă de ţara noastră.”

Europa Liberă: Domnule Voronin, dar până unde s-a ajuns la negocieri cu PD-ul?

Vladimir Voronin
: „Până la sfârşit. Până la ultimul punct. Totul s-a hotărât – şi declaraţia politică despre necesitatea constituirii acestei coaliţii, şi acordul despre coaliţie, şi mecanismul de repartizare a comisiilor în Parlament, a organelor de lucru ale Parlamentului, şi organigrama Guvernului, şi guvernele aparte structural – ce prezintă un guvern, sau altul, şi, în sfârşit, repartizarea ministerelor conform...”

Europa Liberă: Algoritmului?

Vladimir Voronin
: „Nu algoritmului. Noi am luat-o oleacă mai domol, nu suntem aşa de zgârciţi, nu ne trebuie atâtea ministere. Le-am oferit de fapt, atâtea ministere, câte au solicitat ei.”

Europa Liberă: Acum veţi reveni la proiectul de lege, pe care l-aţi înaintat referitor la modificarea articolului 78 din Constituţie privind alegerea preşedintelui?

Vladimir Voronin
: „E posibil să revenim, dacă nu o să fim capabili să alegem preşedintele în alt fel.”

Europa Liberă: Speraţi că va fi ales preşedintele?

Vladimir Voronin
: „Poate să fie, de ce nu? Eu acum nu nominalizez candidaţii, nu pot să-i nominalizez.”

Europa Liberă: PCRM ar putea să vină cu o candidatură proprie?

Vladimir Voronin: „De fapt, noi consultăm această problemă, încă nu avem decizia respectivă. Ar fi foarte bine să fie o persoană din afara Parlamentului. Ar fi aşa, ştiţi, ca un fel de „perelivanie krovi” în acest Parlament, care necesită, îmi pare mie, demult.”

Europa Liberă: PCRM va da voturi pentru candidatura domnului Lupu?

Vladimir Voronin: „Acum, în situaţia aceasta, o să discutăm problema. N-am discutat-o.”

Europa Liberă: Va avea PCRM vreo funcţie în actuala guvernare?


Vladimir Voronin
: „Ce înseamnă guvernare?”

Europa Liberă: Un vicepremier...

Vladimir Voronin: „Nu ştiu, nu cred. Dacă o să fie de dreapta, ce să facem noi acolo? Să-i încurcăm numai?”

Europa Liberă: Dar aţi pledat pentru o coaliţie largă.

Vladimir Voronin: „Dacă e vorba despre coaliţie largă, atunci nu trebuie să fie ei în doi, sau în trei. Poftim, suntem gata şi noi să intrăm a patra în această coaliţie. Chiar astăzi.”
XS
SM
MD
LG