Linkuri accesibilitate

Natalia Gherman - promotoare a relațiilor moldo-suedeze


Natalia Gherman
Natalia Gherman

Ordinul Regal „Steaua Polară”, în grad de comandor, clasa I, al Regatului Suediei „pentru contribuţie personală la promovarea relaţiilor moldo-suedeze”










Europa Liberă: Decorată cu Ordinul Regal „Steaua Polară”, în grad de comandor, clasa I, al Regatului Suediei „pentru contribuţie personală la promovarea relaţiilor moldo-suedeze”. Este vorba de Natalia Gherman, ministrul adjunct al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, ex-ambasador al Republicii Moldova la Stockholm.

Natalia Gherman: „Am fost la rege de mai multe ori, pentru că familia regală suedeză este foarte accesibilă, atât pentru societatea suedeză, cât şi pentru corpul diplomatic, acreditat la Stockholm.”

Europa Liberă: Ce v-a impresionat, când aţi discutat cu el?

Natalia Gherman: „Sentimentul de demnitate, care este întotdeauna prezent atunci, când apare în public familia regală suedeză, combinat într-o măsură foarte armonioasă cu accesibilitatea.”

Europa Liberă: Ce ştia regele despre Republica Moldova?

Natalia Gherman: „Foarte multe. În primul rând ştia că un monarh suedez, Carol al XII-lea, a fost pe teritoriul Republicii Moldova contemporane în secolul al XVIII-lea, în cetatea Tighina timp de patru ani şi a reuşit să guverneze Regatul Suediei din Moldova, neavând mijloace de comunicare moderne. Aici, pe teritoriul ţării noastre, dumnealui a elaborat conceptul ombudsman-ului. Pentru că îi numea pe reprezentanţii săi pentru diferite domenii şi aspecte ale vieţii suedeze de la o distanţă foarte mare, le făcea instrucţiuni pe teritoriul ţării noastre şi le trimitea să le implementeze în Regatul Suediei. Pentru că regele suedez, de fapt, se afla în exil după bătălia de la Poltava. Cuvântul „ombudsman”, de fapt, este un cuvânt de origine turcească. Aici a fost dezvoltat acest concept. De aici au fost trimişi reprezentanţii regelui la Stokholm, care după soluţionarea problemei şi îndeplinirea instrucţiunii, se întorceau la Tighina şi raportau regelui. Deci, ombudsman, concept politic, este un produs suedez, care a fost elaborat în Republica Moldova.”

*

Natalia Gherman și Mircea Snegur
Europa Liberă: Ordinul Regal Steaua Polară a fost instituit de Regele Suediei, Frederick I, la 23 februarie 1748. Se acordă membrilor familiei regale şi demnitarilor străini, care activează în diverse domenii, inclusiv al diplomaţiei şi relaţiilor internaţionale. Natalia Gherman, fiica primului preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, se află în serviciul diplomatic de aproape 20 de ani.

Mircea Snegur: „Natalia a fost prima care a descoperit Ţările Nordice, Ţările Scandinave, cu care astăzi avem legături reciproc avantajoase. Sunt mândru că Natalia a însuşit această profesie de diplomat şi o promovează cu prisosinţă, indiferent de guvernările care s-au perindat, mă refer anume la culoarea politică. Este o apreciere foarte înaltă.”

*

Europa Liberă a întrebat-o pe Ingrid Tersman, ambasadoarea Suediei la Chişinău, ce se cunoaşte în ţara ei despre Moldova?

Ingrid Tersman: „Majoritatea lucrurilor, care sunt cunoscute despre Moldova şi moldoveni în Suedia se datorează doamnei Natalia Gherman. În Suedia foarte bine cunosc că Moldova este o ţară unde este foarte mult vin de bună calitate şi este o ţară agricolă. Moldova este deja foarte aproape de Uniunea Europeană. Şi dacă va continua cursul, pe care-l are început spre Uniunea Europeană, atunci va avea, respectiv, rezultate mai mari, succese mai mari.”

*

În prezent, Natalia Gherman este viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, negociator şef al acordului de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.
Previous Next

XS
SM
MD
LG