Linkuri accesibilitate

An de cotitură în dezvoltarea Republicii Moldova


Igor Botan (ADEPT)
Igor Botan (ADEPT)

Igor Boţan: „Faptul că ne aflăm la hotarul UE şi Uniunea Europeană are nevoie de o istorie de succes ne avantajează foarte mult.”










Igor Boţan: „Anul politic 2010, în linii mari, a fost un an bun pentru Republica Moldova – a fost stabilizată situaţia economică şi relansată economia ţării. Acest lucru a fost realizat datorită politicii externe a Republicii Moldova şi, în primul rând, datorită activităţii ministrului Afacerilor Externe, care a ştiut să relanseze o nouă dimensiune în relaţiile cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: În ce măsură banii, fondurile primite din Occident au fost recompensă pentru buna mişcare, pe calea democratică? Sau, dimpotrivă, au fost doar un avans?

Igor Boţan: „Eu cred că trebuie să schimbăm optica vis-a-vis de relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Am în vedere că în acest an, 2010, Republica Moldova a fost recunoscută ca o istorie de succes în raporturile Uniunii Europene cu o ţară din parteneriatul estic.”

Europa Liberă: Şi a luat bonus pentru asta?

Igor Boţan: „Cred că a luat şi bonus, dar promisiunile sunt mult mai importante şi atitudinea Uniunii Europene faţă de Republica Moldova la acest moment, aşa cum spuneam, sunt mult mai importante decât bonusurile pe care le-a primit Republica Moldova în 2010.”

Europa Liberă: Peste 10 ani despre ce evenimente vă veţi aduce aminte?

Igor Boţan: „Pentru acest an, 2010, este remarcabil faptul că nu a avut loc revanşa Partidului Comuniştilor. Oricum, anul 2010 va fi considerat un an de cotitură în dezvoltarea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Oponenţii comunişti, la care faceţi trimitere, spun că anul 2010 a fost un an de compromitere a democraţiei. Dumneavoastră ce note daţi dezvoltării democratice? A făcut un pas înainte Republica Moldova pe calea democraţiei? Sau, dimpotrivă, stagnează? Sau regresează, aşa cum spun comuniştii?

Igor Boţan: „Eu cred că anul 2010, din punct de vedere al dezvoltării democraţiei, a fost unul de succes. Era de aşteptat că Partidul Comuniştilor va critica evenimentele care au avut loc în acest an. Cu certitudine au avut loc manifestări de voluntarism şi nihilism juridic. Mai ales în ceea ce priveşte abordările constituţionale, tentativa de adoptare a unei noi constituţii, modificarea legilor şi a regulilor de joc în timpul jocului. În pofida acestor neajunsuri, totuşi, procesele electorale din 2010 au fost democratice şi au fost mult mai bune decât cele precedente.”

Europa Liberă: Dacă s-a produs această evoluţie, cui se datorează în mare parte? Partidelor? Organizaţiilor neguvernmentalre? Mass mediei? Sau societăţii în ansamblu, care a devenit mai revendicativă?

Igor Boţan: „Cred că trebuie să pornim de la contextul care s-a creat în Republica Moldova. Fiind o ţară mică, la hotarele Uniunii Europene, a profitat de influenţa masivă a Uniunii Europene. Şi cred că per ansamblu, atât partidele politice, cât şi societatea civilă au demonstrat că lucrurile pot fi schimbate în bine. Şi subliniez acest lucru – nu contează ce fel de alianţă vom avea. Finalmente vom avea o guvernare de coaliţie. Iar influenţa Uniunii Europene rămâne extraordinar de puternică în Republica Moldova . De aceea există motive pentru optimism, indiferent de coloratura alianţei pe care vom avea-o. Nu cred că partidele politice au evoluat foarte mult. Folosesc, practic, aceleaşi metode, pe care le-a folosit şi Partidul Comuniştilor, dar farmecul situaţiei este că vom avea o guvernare de coaliţie, avem un sistem semiparlamentar, care nu admite lunecarea spre autoritarism, aşa cum are loc în spaţiul CSI. Faptul că ne aflăm la hotarul Uniunii Europene şi Uniunea Europeană are nevoie de o istorie de succes ne avantajează foarte mult. Totul depinde acum de comportamentul liderilor politici.”

Europa Liberă: Şi dacă v-aş mai cere o notă referitor la anul 2010 – Republica Moldova s-a mutat mai spre Occident? Mai spre Răsărit? S-a consolidat sentimentul democraţiei suverane, noţiune care a fost acreditată în Rusia? Ce s-a întâmplat în acest an?

Igor Boţan: „Eu cred că Republica Moldova a migrat spre Europa. Ceea ce s-a întâmplat în 2010 demonstrează fără putinţă de tăgadă că Republica Moldova are un parcurs pronunţat spre Uniunea Europeană. Ca să menţioneaz doar faptul că în luna ianuarie 2010 a fost dat startul pentru elaborarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, iar succesele au fost remarcabile şi în ceea ce priveşte crearea unei zone de liber schimb cu Uniunea Europeană, şi în ceea ce priveşte liberalizarea regimului de vize. Republica Moldova a primit planul de acţiuni în acest sens. Deci, sunt lucruri care nu pot fi contestate. Şi cel mai important lucru: a avut loc o revizuire a atitudinilor faţă de soluţionarea problemei transnistrene. Chiar dacă summitul de la Astana nu s-a soldat cu un rezultat, totuşi, în acest an am avut abordări absolut noi. Problema Republicii Moldova a ajuns pe agenda Germaniei şi a Federaţiei Ruse, având posibilitatea să ajungă pe agenda Uniunii Europene şi a Federaţiei Ruse. Şi nu trebuie să uităm şi de faptul că Republica Moldova a fost ajutată masiv şi de Statele Unite. Deci, pe plan extern am avut parte de o consolidare a prietenilor şi a partenerilor în ceea ce priveşte problemele noastre nesoluţionate.”
XS
SM
MD
LG