Linkuri accesibilitate

Combaterea imigrației ilegale în Statele Unite


Deputatul Lamar Smith și măsurile de reformare a sistemului de imigrație.


Ce va insemnea preluarea controlului de catre republicani, in Camera Reprezentantilor, din Statele Unite, in chestiuni de imigratie? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Deputatul republican, Lamar Smith va detine presedintia Comisiei Juridice din Camera Reprezentantilor. Combaterea imigratiei ilegale este un punct important ale agendei republicane, impulsionata de prioritatile miscarii conservatoare Tea Party. Cu ce are de gind sa inceapa deputatul Smith?

Primele doua audieri vizeaza un program pe care si presedintele Obama il sprijina. Este vorba despre un sistem electronic voluntar, care verifica statutul de imigratie al lucratorilor. Lamar Smith spune ca 70% dintre masurile preconizate in reformarea sistemului de imigratie se bucura de larg sprijin popular, indiferent de identitatea etnica a celor intervievati in sondaje.

Dar noul presedinte al comisiei juridice nu are de gind sa adopte o agenda conservatoare extrema, in chestiuni de imigratie. Cel putin nu de indata. De exemplu a evitat sa se refere la o propunere, care pune in discutie dreptul celor nascuti in Statele Unite de a capata automat cetatenie americana. Alte prioritati pe agenda celor care doresc ingradirea imigratiei nu sint prioritati si pentru Smith, de exemplu ingradirea reunirii famililiilor sau reducerea numarului vizelor de lucru. Deputatul a spus ca discutiile respective nu sint pe agenda imediata a Congresului, precuparea principala acum fiind crearea de noi locuri de munca.

Observatorii politici cred insa ca, in ciuda declaratiilor de plecare ale noului presedinte al Comisiei Juridice, el ar putea sa se lase induplecat sa devina mai dur, in chestiuni de imigratie, sub presiunea ultra-conservatorilor din partid. Intre deputatii nou veniti in Camera se numara zeci care au facut campanie promitind masuri aspre de ingradire a imigratiei. Pentru acestia adoptarea unor astfel de masuri este vitala, politic. Intre ei se numara si Steven King, un republican din Iowa care va deveni presedintele sub-comisiei pentru imigratie, din cadrul comisiei juridice.

„Daca nu o va face de bunavoie - exista mult sprijin public pentru reducerea imigratiei legale si se va vedea nevoit sa o faca” - este de parere Steven Camarota, director in cadrul Centrului pentru Studii de Imigratie. Organizatiile care se pronunta pentru formule de legalizare a imigrantilor ilegali cred ca Smith este mai putin dur decit colegi ai sai si ca va lua doar acele masuri care se bucura de sprijinul populatiei.

Camarota crede ca deputatul Smith este pragmatic si ca ar putea accepta chiar o varianta de legalizare a unor imigranti ilegali, cu conditia ca imigratia legala sa fie redusa si masurile de contracarare a imigratiei ilegale-intarite. Doar ca un astfel de compromis se va lovi de opozitie in partidul republican.

Cei pro-imigratie nu cred insa ca Smith este de partea lor. Ei nu sint de acord cu premiza acestuia ca reducerea numarului de imgranti ilegali diminueaza somajul. Ei cred ca Lamar Smith este totusi un ideolog conservator si ca pasii marunti pe care ii preconizeaza vor duce incet-incet la reducerea substantiala a imigratiei in Statele Unite.
XS
SM
MD
LG