Linkuri accesibilitate

25.12 - București: Obiceiuri de Craciun din Banat


La Timișoara
La Timișoara

Interviu cu Tudor Ceia, interpret cunoscut al muzicii bănăţene.


25 decembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Brînduşa Armanca).

Obiceiuri de Craciun din Banat.

Un interviu cu interpretul Tudor Ceia.

Europa Liberă : Domnule Ceia, ce obiceiuri, ce fel de obiceiuri de Craciun sunt prin Banat şi prin ce se diferenţează aceste obiceiuri de cele din alte zone istorice ale Romaniei ?

Tudor Ceia: Dacă vă gîndiţi de la început că obiceiurile din Banat sunt unice, ele sunt legate de practicile legate de ce se întimplă, imediat dupa 15 decembrie, pînă după sf. Ion Botezătorul în ianuarie. În mod practic, legat de alimentele de Craciun care, a devenit un obicei, făcutul colacilor şi tăiatul porcului, la 20 decembrie cînd este ziua sf. Ignat Teoforul. Despre alimentele de Craciun: colacul este pe locul întăi, primează şi de ce ? Bănăţenii fac în primul rînd colaci pentru pomenirea morţilor, pe urma fac colacul mare pe care l-au botezat Craciunul şi care se mănîncă la Anul Nou, chair aici la noi, la Giroc, lîngă Timişoara cu zeamă din capul porcului.

Pe urmă, tot la Giroc, se obişnuieşte să se facă un colac pentru hoţi, adică vii în întîmpinarea lor, le dai de mîncare, ca ei după aceea sa nu îţi mai atace avutul, sau să se bucure de avutul tău. Pe urma se mai fac cei 12 colăcei pentru lunile anului, asta vizînd rodnicia. Se pun alăturat, paralel cu lucrarile care se fac în grădină, în livadă, în vie, în cîmp pe parcursul anului. [...]

Vedeţi că aici (in colind) se fac referiri şi la animalele de pe lîngă casa omului şi la generaţiile care trăiesc în casă şi bineînţeles că sunt şi cei cu copii, copilul care este simbolul perpetuării familiei.

Europa Liberă : Si cum sună acest colind cîntat ?

Tudor Ceia: Nu am notată melodia, dar suna foarte frumos. Se combină cu faptul că atunci cînd intră colindătorul în casă neapărat are în mînă o tufă de cu toamna, rupe floarea de noroc şi o creangă de busuioc de stropit casa. Stropiţi masa, stropiţi feţi şi fetce mari, fetce mari s-or pomeni şi frumos ne-or dărui un colac de grîu curat, pe colac vasul cu vin a asa e legea din batrini, din oameni buni... la anul şi la multi ani!
XS
SM
MD
LG