Linkuri accesibilitate

Moldovenii, ţara, neamul şi Crăciunul pe stil vechi (Timpul)


Carul negocierilor urnit, dar avansînd greu (Jurnal de Chișinău).


Dinu Patriciu scrie în Adevărul că statul comunist nu a fost decât un Moş Crăciun utopic. Oamenii ar fi trebuit să trăiască doar din cadouri, rezultate din graţia divină, controlată de Big Brother, adică fratele mai mare. Cine nu crede e reeducat, cine nu se supune, este eliminat. Totuşi, majoritatea românilor cred că el avea şi părţi bune, iar unul din cinci ar face chiar schimb de moşi, adică ar schimba un Moş Crăciun pe un Moş Gerilă. La fel de utopic, se vorbeşte astăzi de tranziţie la capitalism. De fapt, omul nou se îndreaptă fericit şi încrezător către comunismul mai blând al Europei unite.

Titlul „Avem o ţară. Căutăm preşedinte” la insprat pe Constantin Tănase, directorul publicaţiei Timpul de dimineaţă să scrie editorialul „Moldovenii, ţara, neamul şi Crăciunul pe stil vechi”. Constantin Tănase explică şi de ce a luat în discuţie acest subiect. Pentru că, urmărind cu sufletul la gură, mersul negocierilor privind formarea noii echipe de guvernare, s-a convins că unii dintre cei care „negociază” n-au ţară şi ei de fapt nu se bat pentru principii şi valori, ci pentru putere şi bani.

Deşi carul negocierilor s-a urnit din loc şi pare să meargă într-o direcţie corectă, unele lucruri nu pot să nu îngrijoreze, scrie Nicolae Negru în Jurnal de Chişinău. E vorba despre modul nervos, iritant în care foştii parteneri din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană comunică unii cu alţii. Sau, precizează editorialistul, nu comunică.

Jurnaliştii de la Komsomolskaia Pravda au calculat pentru dumneavoastră cât trebuie să scoateţi din buzunar pentru sărbătorile de iarnă. De exemplu, doar artificiile şi bradul de crăciun ar costa între 200 şi 500 de lei. Preţul desigur se dublează dacă vreţi de sărbători să vă treacă pragul casei Moş Crăciun şi Alba ca Zăpada.
XS
SM
MD
LG