Linkuri accesibilitate

Senatul american ratifică tratatul START II


Hillary Clinton după votul din Senat
Hillary Clinton după votul din Senat

Secretarul general NATO Rasmussen califică evenimentul de la Washington „o contribuţie importantă la securitatea euro-atlantică”.










Printr-un vot salutat în lumea întreagă, senatorii americani au ratificat noul tratat START cu Federaţia Rusă privind controlul armamentelor. Aprobarea din Senat a venit după multe luni de incertitudini care păreau să pună în pericol politica preşedintelui Barack Obama de relansare a relaţiilor cu Moscova. O sinteză a relatării lui Richard Solash.

Lideri din lumea întreagă au aplaudat votul senatorilor de la Washington asupra tratatului americano-rus de reducere a armamentului nuclear. Scorul a fost de 71 de voturi pentru tratat şi 26 împotrivă. Un deznodământ fericit pentru preşedintele Obama şi democraţii lui care şi-au asigurat, după multe emoţii, voturile câtorva republicani.

Secretarul general NATO Anders Fogh Rasmussen a numit evenimentul de la Washington „o contribuţie importantă la securitatea euro-atlantică”, iar secretarul general ONU Ban Ki Moon a spus că votul transmite un mesaj clar în favoarea dezarmării nucleare şi a neproliferării.
Japonia, singura ţară din lume care a suferit atacuri nucleare, a spus că decizia senatorilor americani reprezintă un progres important în eforturile de dezarmare ale Washingtonului şi Moscovei.

Campania democraţilor pentru cele câteva voturi republicane a inclus zeci de articole de presă, discursuri şi scrisori de sprijin semnate de preşedintele Obama, vicepreşedintele Biden, secretarul de stat Clinton, dar şi de foşti comandanţi militari şi foşti preşedinţi, din ambele tabere politice. În urmă cu o săptămână, „New York Times” a publicat un editorial în care republicanii erau rugaţi să voteze pentru tratat de 25 de miniştri de externe din Europa.
Ratificarea tratatului a fost o victorie obţinută cu greu de Casa Albă.

Vorbind imediat după votul din Senat, preşedintele Obama a spus că tratatul cu ruşii este „cel mai important acord de control al armamentului din ultimele decenii” şi a insistat că el este în interesul naţional al americanilor, în accepţia cea mai banală a cuvântului. „Graţie acestui tratat, inspectorii noştri vor putea începe din nou să verifice bazele nucleare ruseşti. Vom putea să avem încredere, dar să verificăm, în acelaşi timp”, a spus Obama.

Ratificarea tratatului a fost salutată de îndată de Moscova, care se arătase îngrijorată de tergiversarea votului de la Washington, în ultimele luni. Acum, deputaţii din Duma de Stat vor trebui să analizeze unele amendamente aduse de colegii lor de la Washington, dar experţii spun că aprobarea lor de către ruşi nu va fi o problemă.

Preşedintele Dumei de Stat, Boris Gryzlov a spus că dacă condiţiile adăugate de senatorii americani nu schimbă conţinutul acordului, deputaţii ruşi ar putea ratifica înţelegerea şi mâine.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG