Linkuri accesibilitate

Inițiativa locală sufocată de mentalitatea sovietică


Dan Bogdea (Contact)
Dan Bogdea (Contact)

Centrul Contact încearcă de ani de zile să sporească participarea sătenilor din Transnistria şi Găgăuzia la rezolvarea problemelor locale.










Deseori, satele din Găgăuzia şi regiunea transnistreană au parte de mai puţină susţinere din partea autorităţilor centrale, partea leului revenind oraşelor sau localităţilor din centrul ţării. O spun experţii centrului Contact care de ani de zile încearcă să sporească participarea oamenilor din Transnistria şi Găgăuzia la rezolvarea problemelor din sat. Iniţiativa civică poate compensa multe lipsuri, spun organizatorii proiectului.

Rodica Pascari
Un exemplu ar fi iniţiativa locuitorilor din satul Stroieşti, raionul Râbniţa, sat cu foarte multe fântâni dar cu apă de o proastă calitate. Nici reţeaua de apeduct din localitate nu rezolvă problema sătenilor, îmi spune Rodica Pascari din Stroieşti: “Foarte des pompa iese din funcţie, ţevile sunt rugine, deseori sunt avariate. Puteţi să vă imaginaţi care este calitatea apei şi în ce cantităţi pot să o ia oamenii. De exemplu, în zi, doar o oră se pompează apa pentru folosinţă”.

Sătui să tot consume apă care mai degrabă era un izvor de infecţii decât unul al vieţii, sătenii au decis să repare fântâna din centrul satului. Însă de la zis până la făcut a apărut o altă problemă – banii. Dilema localnicilor a dispărut atunci când, dând dovadă de iniţiativă, au obţinut un grant pentru reparaţia fântânii.

“În primul rând a trebuit de pornit de la zero şi a le lămuri oamenilor, cărora nu le venea a crede cum poate să ne ajute cineva pe degeaba şi nimic să nu ceară. Dar acum spun ei, uite şi acolo este o problemă, uite şi asta trebuie de reparat. Vin cu propunerile lor şi au înţeles că în soluţionarea problemelor este important primul pas, care trebuie să vină din localitate”.

Ecaterina Cojocari
Un alt exemplu ar fi un grup de iniţiativă din oraşul Ceadâr Lunga, care şi-a propus să ajute familiile în care cresc copii cu dizabilităţi. Ecaterina Cojocari îmi spune că cel mai greu a fost să-i facă pe oameni să se dabaraseze de ideea că statul este cel care ar trebui să le poarte de grijă.

Ecaterina Cojocari: “În organizaţia noastră sunt tineri de 18, 20 de ani şi a fost complicat să-i faci să înţeleagă că schimbarea trebuie să vină de la ei. De multe ori gândesc că cineva le este dator. Încercăm să-i educăm în aşa mod încât să înţeleagă că pot mai multe şi pot fi mai buni decât alţii”.

Locuitorii din Stroieşti şi cei din Ceadâr Lunga au beneficiat de susţinerea financiară din partea centrului Contact, în cadrul unui proiect care şi-a propus să sporească iniţiativa locuitorilor din Transnistria şi Găgăuzia.

De ce anume aceste două regiuni ale ţării, am căutat să aflu de la coordonatorul proiectului, Dan Bogdea: “Vedeţi că sunt, în primul rând, diferite realităţi. Contrastul cel mai mare este, desigur, în Transnistria. Ideea a fost că o asistenţă venea mai masivă pentru alte regiuni ale Republicii Moldova, pe când în Găgăuzia şi regiunea transnistreană mai puţin. În mod special, chiar dacă veneau ajutoare pentru Transnistria, ele se concentrau pe centre raionale, pe oraşe. Noi am încercat să ajutăm grupurile de iniţiativă din localităţile rurale”.

Dar cel mai important, a adăugat Dan Bogdea, este faptul că oamenii au dat dovadă de iniţiativă, astfel debarasându-se de mentalitatea sovietică care i-a învăţat că statul este cel care trebuie să le asigure viitorul.
Previous Next

XS
SM
MD
LG