Linkuri accesibilitate

Noi reglementări de funcționare a Camerei Reprezentanților în Statele Unite


Membrii ai Camerei Reprezentanților în ședință
Membrii ai Camerei Reprezentanților în ședință

Noile reguli sînt menite să vină în întimpinarea nemulțumirilor despre nivelul de transparență, cheltuieli exagerate și acuzații de nesocotire a Constituției.


Republicanii din Statele Unite, care vor prelua controlul asupra Camerei Reprezentantilor au facut publice noi reguli de functionare a institutiei. Care sint aceste noile reguli ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Regulile urmeaza sa intre in vigoare la 4 ianuarie si au fost anuntate, in cursul diminetii de ieri. Neschimbate sint regulile controversatului Birou pentru Etica in Congres - o organizatie independenta, care poate investiga membrii ai Congresului si deferi cazuri Comitetului Camerei Reprezentatilor pentru Etica.

Pe ansamblu, noile reguli sint menite sa vina in intimpinarea nemultumirilor cu privire la nivelul de transparenta, vizind cheltuieli exagerate si acuzații ca membrii ar nesocoti adoptind anumite legii, Constitutia. „Aceste reforme reprezinta primul pas facut de republicani in directia promisiunilor din Angajamentul fata de America” - documentul cu care ei s-au prezentat in alegeri - a spus cel care va deveni presedintele Camerei, republicanul John Boehner.

Multe dintre reguli se refera la functionarea comisiilor. Una dintre prevederi, care a provocat consternare in rindurile deputatilor, este cea care cere sa fie facut public care dintre membrii se prezinta sau nu se prezinta la sedintele comisiilor. In plus, presedintii de comisii vor fi obligati sa informeze membrii cu privire la proiectele de lege, aflate in discutie cu 24 de ore de a fi luate in considerare. Textele amendamentelor vor fi facute publice, pe Internet, ca si rezultul votului.

Citeva dintre noile reguli raspund plingerilor ca deputatii nu au suficient timp sa ia act de proiectele de lege si, de asemenea, ca populatia nu le poate accesa. Alte reguli ingradesc capacitatea deputatilor de a cheltui banul public, noile prevederi aratind ca anumite chestuieli trebuesc compensate prin reduceri in alte capitole bugetare. Fiind vorba despre conservatori, ei au avut grija sa includa o prevedere ca majorarile de chetuieli nu pot fi compensate prin mariri de impozite.

Alte noi reguli se refera la activitatile de lobby. O prevedere introdusa de democrati va continua. Ea arata ca fosti membrii ai Congresului, care acum sint lobbyisti, nu au dreptul sa foloseasca salile de exercitii fizice ale Congresului, pentru a evita ca acestia sa ia legatura cu fosti colegi, pentru a-i influenta. Republicanii vor limita de asemenea la trei mandate de doi ani timpul in care un membru poate conduce o comisie.
XS
SM
MD
LG