Linkuri accesibilitate

„Şansele unei noi coaliții AIE sunt 50 la 50”


Valeriu Lazăr
Valeriu Lazăr

Vice-președintele PD Valeriu Lazăr despre runda a 7-a a negocierilor PLD - PD - PL.










A treia zi la rând liderii din AIE au discutat astăzi la Chişinău o posibilă nouă coaliţie de guvernare. Şi tot a treia zi la rând s-a anunţat că mâine vor fi noi consultări. Faptul că foştii colegi de guvernare discută aşa de frecvent părea să arate că se apropie de o înţelegere. Numai că astăzi, cel de care depinde cel mai mult culoarea viitorului guvern, Partidul Democrat, a spus că este la fel de nehotărât ca la început cu cine să facă alianţă.

„Şansele sunt, spre regret, aceleaşi care au fost şi săptămâna trecută – 50 la 50”, a estimat astăzi democratul Valeriu Lazăr care a participat la a şaptea rundă de negocieri în format trilateral cu liberalii şi liberal-democraţii, în locul şefului său de partid.

La fel ca Vlad Filat, Marian Lupu a lipsit de la trilaterala, doar că primul şi-a motivat absenţa prin treburi guvernamentale, iar cel de-al doilea prin starea de sănătate.

Dintre liderii AIE, la tratative a fost prezent doar Mihai Ghimpu.

Puse cap în cap, declaraţiile făcute astăzi de către reperezentanţii celor trei partide trimit la ideea că Liberal-democraţii şi-ar presa potenţialii aliaţi să anunţe cât de curând, poate chiar mâine, crearea unei alianţe de guvernare, iar democraţii şi liberalii s-ar opune pentru că nu ar fi în totalitate de acord cu oferta de partajare a funcţiilor în stat propusă ieri de PLDM. Dar astea nu sunt decât deducţiile la care au ajuns jurnaliştii după încheierea noii trilaterale, deducţii făcute în urma următoarelor declaraţii.

Vice-preşedintele PLD, Alexandru Tănase: „Mâine va avea loc o şedinţa a celor trei partide, după care fiecare lider va comunica cu presa şi va face publică părerea sa despre rezultatele negocierilor.”

Liderul PL Mihai Ghimpu: „Eu sper că până pe 28 vom crea majoritatea parlamentară”

Şi Valeriu Lazăr: „Nu vreau să anticipez. Depinde cât de consistentă va fi oferta finală a PLDM. Mai avem de discutat câte ceva.”

După ce ieri premierul Vlad Filat a admis în cadrul unei apariţii televizate că în cazul creării unei alianţe între cele trei partide proeuropene, ar putea propune participarea opoziţiei comuniste la guvernare, eventual printr-o funcţie de vice-premier, colegii săi de alianţă s-au grăbit să-i dea replica.

Din nou Mihai Ghimpu: „PCRM poate avea funcţii doar în calitate de opoziţie, conform practicilor europene. Ca membri ai alianţie, atunci fără PL. PL nu acceptă ideea unei alianţe largi.”

Şi Valeriu Lazăr: „Am auzit şi eu ieri această ideea. Mi se pare că ar fi fost firesc să o discutăm mai întâi între noi, dar de ce nu. Este o practică europeanîă. Am discutat şi asta, dar abia suntem la început.”

Fără a dezvălui detalii, liberal-democraţii au anunțat ieri că au propus foştilor lor colegi de alianţa o schemă de împărţire a funcţiilor în stat în proporţie inversă rezultatului electoral. Presa a calculat că potrivit acestei scheme, PLDM-ului i-ar putea reveni 7 ministere, democraţilor 5, iar liberalilor 4. Vlad Filat spune că loc pentru concesii nu mai există, pentru că în caz contrar ar avea mâinile legate în noua structura guvernamentală. Declaraţia a stârnit însă nemulţumirea colegilor săi, care continuă să insiste pe o reprezentare mai calitativă în noul executiv.
XS
SM
MD
LG