Linkuri accesibilitate

Modificarea poziției unor republicani ar putea permite Senatului american să ratifice tratatul START II


Barack Obama explicînd importanța ratificării tratatului de reducere a armanentului strategic
Barack Obama explicînd importanța ratificării tratatului de reducere a armanentului strategic

Liderul democrat, Harry Reid a dispus efectuarea unui vot procedural, în care 11 republicani au votat cu democrații, scorul fiind de 67 la 28, ceea ce indică posibilitatea ca azi tratatul sa fie ratificat.


O victorie este de așteptat pentru administratia Obama, la sfirsit de an, odata cu preconizata adoptare a Tratatului cu Rusia pentru reducerea Armamentului Strategic, START. Ce face posibila adoptarea ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Pe neasteptate, dupa saptamini de incertitudine, Tratatul START se bucura de sprijin republican, in Senat. Administratia Obama a facut lobby pentru acest vot de mai multe saptamini. Dar pentru adoptare era nevoie de doua treimi din voturile in Senat si - tot timp de saptamini - republicanii s-au opus sau cel putin au ezitat sa se decida.

Nu mai departe de acest weekend cei mai proeminenti doi lideri republicani din Senat s-au pronuntat impotriva tratatului. Sperantele presedintelui Obama pareau sa se risipeasca. Schimbarea s-a produs marti dimineata, cind numarul 3 in ierarhia republicana, Lamar Alexander si-a declarat sprijinul pentru tratat. „Sint convins ca americanii vor fi mai in siguranta cu Tratatul START decit fara el” - a declarat Alexander, in plenul Senatului, dupa care a primit un telefon de la presedintele Obama care i-a multumit. Dupa ce senatorul Alexander si-a anuntat pozitia, numarul republicanilor favorabili tratatului a ajuns la 11 – cu doua mai multe voturi decit e nevoie pentru adoptare.

Simtind ca victoria e aproape, Casa Alba a trimis pe Colina Capitoliului pe vice-presedintele Biden si secretarul de stat, Hillary Clinton. Liderul democrat, Harry Reid a dispus efectuarea unui vot procedural, in care cei 11 republicani au votat cu democratii, scorul fiind de 67 la 28, ceea ce indica posibilitatea ca azi tratatul sa fie ratificat.

Presedintele Comisiei pentru Relatii Externe din Senat, John Kerry a spus ca sint sanse ca 70 de colegi sa voteze pentru tratat, adaugind ca in actualul climat politic de la Washington, 70% e echivalentul a 95% in alte vremuri. Administratia Obama isi doreste o victorie decisiva nu in ultimul rind pentru ca ea va impulsiona raporturile cu Rusia. Republicanii care se opun spun ca mecanismele de verificare incluse in tratat sint insuficiente si ca America va fi mai amenintata pentru ca acordul submineaza scutul de aparare anti-racheta, preconizat de Washington.
XS
SM
MD
LG