Linkuri accesibilitate

Război al valutelor, în care leul nu este implicat direct


Iurie Gotișan
Iurie Gotișan

Iurie Gotișan: „Consider că în actuala situaţie stabilitatea cursului de schimb este mult mai importantă decât o liberalizare sau devalorizare uşoară.”










Iurie Gotişan: „Ceea ce observăm actualmente pe piaţa valutară, aparenţa arată a fi o situaţie firească, dat fiind faptul că fluctuaţii din astea au mai fost în diferite perioade de timp. Totodată, deprecierea care s-a văzut în ultimul timp faţă de dolar şi puţin faţă de euro, contrazic aprecierile recente venite din partea Băncii Centrale, cât şi a unor economişti precum că aceste devieri ale cursului ar fi influenţate de unii factori sezonieri. Nu trebuie să uităm că fluctuaţiile de pe pieţele internaţionale a perechii euro-dolar, mai mult sau mai puţin, se răsfrâng şi asupra pieţei locale. Acum, de fapt, asistăm la un război al valutelor pe plan mondial, în care leul nu este implicat direct. Deşi există justificărti pentru deprecierea acestuia, el nu se depreciază şi parcă avem o oarecare stabilitate.”

Europa Liberă: În Republica Moldova în preajma sărbătorilor fluctuaţiile dolarului şi euro de multe ori nu corespund tendinţelor internaţionale şi urmează, de fapt, o logică proprie. De regulă, înainte de sărbători, leul se întăreşte, iar gasterbaiterii moldoveni, care trimit bani acasă pentru cadouri, sunt în pierdere la cursul de schimb.

Iurie Gotişan: „Din mai multe raţionamente logice, aşa ar trebui să fie. Sau cel puţin asta ar aştepta o bună parte a populaţiei. Însă nu trebuie să uităm că timp de un an de zile multe s-au schimbat. Trebuie să privim cu atenţie la suflul economiei în actuala conjunctură. Sistemul economic, în particular sectorul productiv, a căzut pradă efectelor crizei economice. Datoria externă şi cea internă este în creştere. Deficitul bugetar a crescut şi el. Şi probabil aici intervine pe curs Banca Centrală, printr-o devalorizare uşoară a leului, deoarece statul, să zic eu, se confruntă cu o foame de bani, oferind un respiro şi exportatorilor în aceste vremuri grele. Însă, îndată ce nu avem nişte cifre oficiale, ca să se interpreteze altfel, doar presupun că ar fi o intervenţie a Băncii Centrale pe piaţă, intervenţie care pe termen scurt poate aduce doar beneficii.”

Europa Liberă: Ce prognoze aveţi pentru evoluţia leului la acest sfârşit de an şi începutul anului viitor?

Iurie Gotişan: „Consider că în actuala situaţie stabilitatea cursului de schimb este mult mai importantă decât o liberalizare sau devalorizare uşoară. Bineînţeles, un leu mai slab ar avantaja exportatorii, însă odată ce pieţele externe sunt în blocaj, mai ales că nu sunt atât de avide după produsele moldoveneşti, atunci se mai poate aştepta. În plus, un leu mai tare, mai stabil, favorizează o inflaţie mai mică. Or, la acest capitol nu avem prea mari progrese. De aceea cred că nu ar trebui să se rişte în acest sens. Mai ales că o devalorizare ar resurscita panica populaţiei, aceasta fiind un rău mult mai mare decât înrăutăţirea unor indicatori economici.

Cursul de schimb pentru sfârşit de an va rămâne practic la acelaşi nivel. Pentru 2011, după mine, cursul de schimb va depinde de eşecul sau succesul acelei consolidări fiscale şi bugetare, despre care s-a vorbid destul de mult în ultima vreme. Fiindcă o economie se poate ajusta prin două pârghii – cea fiscal-bugetară sau pârghia monetar-valutară. Dacă nu se vor reuşi acumulări pe măsură la buget, atunci, cred eu, Banca Naţională nu va mai avea alternativă la deprecierea monedei, cel puţin aşa ar fi logica economică. În plus, ştiţi cum este. Sunt oameni de afaceri, care văd un curs de schimb de 17-18 lei pentru un euro. Există pe de altă parte estimări ale unor centre de analiză, să zicem, care vorbesc despre un curs de 16-16,5 lei pentru un euro şi de 12,5-13 de lei pentru dolar. Eu nu mă pot lansa în nici un fel de speculaţii, sper doar să putem evita o depreciere bruscă a leului în anul care vine.”
XS
SM
MD
LG