Linkuri accesibilitate

21.12 - Chișinău: Alegerea președintelui eșuează din lipsă de cvorum


Deputaţii Blocului pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă, Convenţiei Democrate, Partidului Forţelor Democratice şi Partidului Popular Creştin-Democrat nu s-au prezentat la şedinţa specială a Parlamentului.


21 decembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.


Alegerea președintelui eșuează din lipsă de cvorum.


Dan Ionescu: Runda de alegeri prezidenţiale, care urma să se ţină astăzi, a eşuat din cauza lipsei de cvorum. Mai multe de la Alexandru Eftodi
.

Grupurile parlamentare de centru-dreapta au boicotat primul tur al alegerilor prezidenţiale repetate, care urma să se desfăşoare astăzi, în ultima zi a termenului regulamentar. Deputaţii Blocului pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă, Convenţiei Democrate, Partidului Forţelor Democratice şi Partidului Popular Creştin-Democrat nu s-au prezentat la şedinţa specială a Parlamentului pentru a împiedica alegerea prin vot secret a liderului comuniştilor în funcţia de şef al statului.

Comisia parlamentară electorală se va întruni mîine dimineaţă pentru a decide, ce urmează să întreprindă deputaţii în continuare. Astăzi în sala de şedinţe au intrat doar cei 40 de deputaţi comunişti şi şapte deputaţi independenţi. Speakerul Dumitru Diacov a anunţat că şedinţa nu este deliberativă.

Dumitru Diacov: „Conform deciziei Curţii Constituţionale, la şedinţa specială este necesar ca să fie prezenţi 61 de deputaţi, ceea ce înseamnă, că noi nu avem cvorumul necesar şi nu putem să petrecem şedinţa specială pentru alegerea preşedintelui. Este poziţia politică a unor fracţiuni parlamentare, a trei fracţiuni parlamentare, a unui grup de deputaţi de a nu participa la această şedinţă. Este conform legislaţiei în vigoare.”

La rândul lor, comuniştii au declarat, că deputaţii de centru-dreapta încalcă regulamentul Parlamentului, care îi obligă să participe la şedinţe şi au cerut sancţionarea lor. Cinci dintre deputaţii independenţi prezenţi în sală au declarat, că nu vor mai participa la alegerea şefului statului de către Legislativ, deoarece acest lucru este contrar convingerilor lor politice. Aceşti deputaţi îl sprijină pe preşedintele Petru Lucinschi şi au votat la 5 iulie curent împotriva instituirii sistemului parlamentar de guvernare.

După ce s-a constatat, că şedinţa specială nu se poate desfăşura din lipsă de cvorum, preşedintele Comisiei electorale a Parlamentului, comunistul Vadim Mişin, a declarat, că şeful statului este în drept să dizolve chiar mîine organul legislativ. Mişin a argumentat prin faptul, că astăzi este ultima zi în care se poate desfăşura scrutinul prezidenţial repetat, conform Legii cu privire la alegerile prezidenţiale.

Totodată Legea şi Constituţia prevede dizolvarea Parlamentului în cazul în care acesta nu poate alege un nou şef al statului. Articolul 10 al Legii stipulează, că „alegerile repetate au loc în termen de 15 zile de la ultimele alegeri ordinare, în care nu a fost ales preşedintele Republicii Moldova. Dacă şi după alegerile repetate preşedintele Republicii Moldova nu va fi ales, preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul şi stabileşte data alegerilor în noul Parlament”. Astăzi a expirat acest termen de 15 zile de la precedentele alegeri, care au avut loc la 6 decembrie. Solicitat de noi, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Anatol Golea, a refuzat să facă declaraţii în privinţa acţiunilor şefului statului.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, pentru Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG