Linkuri accesibilitate

Ana Blandiana despre evenimentele de acum 21 de ani


România fracturată pe linia care îi despărțea încă de atunci pe cei care strigau „Jos Ceaușescu”, de cei care strigau „Jos comunismul”










Ziarul Adevarul publica o analiza privind performantele economiei moldovene in 2010. Cifrele arata ca agricultura si exporturile au alimentat cresterea Produsului Intern Brut cu 6,5%,mai mult decat au reusit in acelasi interval Ucraina, Rusia sau Romania. Experti moldoveni explica insa, pentru Adevarul, ca performanta nu reprezinta decat compensarea a circa 86% din prabusirea economica din anul anterior (este parerea economisutlui Mihai Bologan), dar si ca economia Moldovei ramane bazata pe consum, cum remarca Alexandru Fala de la IDIS Viitorul. In opinia sa, tara nu este stabilizata pana ce banii moldovenilor care muncesc in afara tarii nu vor fi investiti in tara, in loc sa fie, pur si simplu, cheltuiti in tara, cum se intampla acum. Adevarul mai noteaza ca expertii consultati sunt de parere ca perpetuarea crizei politice in Moldova, alaturi de revenirea lenta a economiei unor state membre ale Uniunii Europene, printre care Romania si Italia, inhiba cresterea exporturilor Moldovei.

Romania libera publica un interviu cu poeta Ana Blandiana, cea care a facut parte din primul Consiliu al Frontului Salvarii Nationale, imediat dupa caderea lui Nicolae Ceausescu. La 21 de ani de atunci, scriitoarea admite ca a fost revolutie, dar si o lovitura de stat. Cu cuvantul revolutie se simte datoare fata de cei care au murit sub gloantele regimului Ceausescu. Altminteri, Romania de azi i se pare fracturata pe linia care ii despartea inca de atunci pe cei care strigau „Jos Ceausescu”, de cei care strigau „Jos comunismul”. S-a dovedit ca cei dintai nu-i reprosau lui Ceausescu ca a fost comunist, ci ca n-a fost suficient de comunist. Ceilalti au ramas in Piata Univesitatii incercand sa continue revolutia, se mai spune in acest interviu.

Si Dan Cristian Turturica, editorialistul de la Romania libera, priveste inapoi catre momentul decembrie 89. Pentru el prilejul s-a ivit o data cu declaratiile lui Ion Iliescu, primul presedinte post-ceausescu si inca lider de onoare al social-democratilor. In acesti ani, Iliescu ar fi neutralizat cu mana sigura toate ocaziile de a corecta dezastruoasa mostenire lasata de regimul comunist. Acum, vine sa propuna modificarea Constitutiei, si anume renuntarea la votul direct pentru alegerea sefului statului. N-ar fi altceva decat, citam din comentariul lui Turturica, „visul de a desavarsi confiscarea revolutiei”.
XS
SM
MD
LG