Linkuri accesibilitate

Deconspirarea șefului agenției CIA din Pakistan și consecințele ei


Decizia SUA de a-l retrage din Pakistan pe ofițerul CIA e justificată pe fondul amenințărilor primite din partea unor elemente extremiste.


In Pakistan, un avocat al unui ziarist a dezvaluit numele sefului agentiei CIA din acea tara, dupa care ofiterul respectiv a trebuit retras si readus in Statele Unite. Care sint consecintele acestei situatii asupra relatiilor dintre Statele Unite si Pakistan ? Corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Alianta Statelor Unite cu Pakistanul este extrem de fragila. Cele intimplate acum o vor slabi si mai mult. Or aceasta relatie este esentiala in efortul american de a stabiliza situatia din Afganistan. Ziaristul pakistanez, Karim Khan a intentat lunea trecuta un proces, sustinind ca fratele si fiul lui au fost ucisi atunci cind un proiectil lansat dintr-un avion CIA fara pilot a lovit casa lor din provincial Waziristanul de Nord in decembrie 2009.

Documentul respectiv si o nota separata trimisa ambasadei Statelor Unite la Islamabad identifica o persoana despre care se spune ca este seful agentiei CIA din Pakistan. Khan sustine ca cele doua rude ale sale erau profesori fara nici o legatura cu extremistii islamici, vizati de atacurile americane.

Avocatul lui, Shahzad Akbar a declarat vineri ca a obtinut numele ofiterului CIA de la ziaristi pakistanezi si a inclus numele respectiv in documentele inaintate tribunalului pentru ca a crezut ca persoana e responsabila de uciderea unor civili si trebuie pedepsita. „Ar trebui arestat si executat aici”- a spus Khan. Akbar nu a spus ce ziaristi i-au spus cine e seful agentiei CIA.

Dar multi cred ca el a aflat informatia nu de la ziaristi ci de la influentele servicii de securitate pakistaneze, care au legaturi cu anumiti ziaristi din acea tara si obisnuiesc sa manipuleze opinia publica si sa influenteze politica, prin presa. Serviciile pakistaneze neaga alegatia ca s-ar afla la originea informatiei.

Relatiile serviciilor de securitate pakistaneze cu Statele Unite sint dificile si sinuoase. Ele coopereaza cu Washingtonul impotriva militantilor talibani si Al Qaida. Dar Statele Unite suspecteaza ca elemente din cadrul serviciilor ofera informatii si talibanilor afgani, care ataca fortele americane in Afganistan.

Recente comunicatii date la iveala de WikiLeaks arata ca elemente din serviciile pakistaneze continua sa pregateasca, inarmeze si finanteze militanti in Afganistan. Decizia de a-l retrage din Pakistan pe ofiterul CIA e justificata pe fondul amenintarilor pe care acesta le-a primit din partea unor elemente extremiste, in plus prezenta sa acolo nu mai este utila.

Identitatea acestuia nu a fost facuta publica, in afara documentelor mentionate, aflate in instanta. Purtatorul de cuvint al CIA, George Little nu a dorit sa comenteze direct pe marginea celor intimplate spunind doar, „Sefii agentiilor noastre din strainatate sint confruntati des cu riscuri majore pentru a mentine securitatea Americii. Siguranta lor este o prioritate majora pentru CIA, in special atunci cind exista o amenintare explicita”.
XS
SM
MD
LG