Linkuri accesibilitate

20.12 - Chișinău: Oferta lui Diacov către Voronin.


Dumitru Diacov
Dumitru Diacov

Iurie Roșca: „un proces de alegere a unui şef de stat de către un Parlament nu poate dura la infinit”.


20 decembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Oferta lui Diacov către Voronin.

Dan Ionescu: În ajunul datei, la care ar urma să se ţină o nouă runde a alegerilor prezidenţiale, poziţiile adoptate de diferitele fracţiuni parlamentare continuă să se bată cap în cap. Relatează Alexandru Eftodi.

Comisia parlamentară juridică a decis astăzi să propună joi sau vineri plenului Legislativului să rectifice Legea privind alegerile prezidenţiale, astfel încât procesul de votare a şefului statului să poată fi reluat de la început. Rectificarea legii a fost propusă de către liderul Partidului Forţelor Democratice, Valeriu Matei. Iniţiativa acestuia prevede, că procedura poate fi reluată integral în cazul lipsei de cvorum la şedinţa specială a Parlamentului, în care se desfăşoară procedura repetată.

Potrivit iniţiativei lui Matei, durata alegerilor noi nu poate depăşi cu mai mult de o lună data când expiră mandatul preşedintelui Petru Lucinschi, 15 ianuarie 2001. Primul tur al scrutinului repetat este programat pentru mîine. Grupurile parlamentare ale Partidului Forţelor Democratice, Convenţiei Democrate şi Blocului pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă au anunţat, că nu vor participa la şedinţa specială a Parlamentului. Aceste grupuri parlamentare doresc să obţină „un răgaz pentru a încerca din nou să-l convingă pe Vladimir Voronin să se retragă din cursa prezidenţială”.

Speakerul Dumitru Diacov a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că i-a propus lui Vladimir Voronin funcţia de preşedinte al Parlamentului şi sprijinul pentru un Guvern comunist în schimbul retragerii candidaturii sale. Voronin a refuzat deja de două ori această ofertă, deoarece consideră, că are şanse foarte bune de a deveni şef al statului. Iată ce a declarat la conferinţa de presă de astăzi speakerul Dumitru Diacov.

Dumitru Diacov: „Eu în mai multe discuţii cu domnul Voronin i-am spus, că dacă există vreo dorinţă de a ocupa un post oarecare, eu poftim, pot să pun în discuţie şi postul de preşedinte al Parlamentului, fiind de acord să cobor în sală, să stau cu ceilalţi deputaţi. Este extrem de important ca noi să ducem la capăt procesul acesta constituţional. Să alegem în fruntea statului o persoană independentă. Este o chestie principială. Şi i-am propus domnului Voronin ca el să ia în consideraţie faptul, că noi suntem gata să mergem la aceste compromisuri, inclusiv în discuţii cu liderii deja, cu liderii fracţiunilor parlamentare. A apărut şi această propunere – poftim, sunteţi o fracţiune majoritară, puteţi să mergeţi la Guvern.

De acestă dată noi suntem gata să examinăm şi posibilitatea ca fracţiunea să-şi asume responsabilitatea deplină a guvernării. Eu cred, că toată responsabilitatea petrecerii alegerilor anticipate, în condiţii destul de precare pentru toate fracţiunile şi partidele politice, o poartă comuniştii şi o poartă personal domnul Voronin, care a dat dovadă de încăpăţinare şi nu a dorit să discute cu ceilalţi lideri din Parlament.”

Doar o singură formaţiune necomunistă – grupul parlamentar al Partidului Popular Creştin-Democrat s-a pronunţat împotriva negocierilor cu comuniştii. Iată ce a declarat pentru postul nostru de radio liderul PPCD, Iurie Roşca.

Iurie Roşca: „Nu numai ridicol, dar şi cu totul reprobabil e faptul că nişte lideri politici, care se pretind democraţi, declară în faţa întregii naţiuni că poartă negocieri cu liderul comunist pentru a-i oferi acestuia cele mai importante funcţii în stat. Asta doar din frică de a merge la alegeri anticipate, care sunt singura soluţie la ora actuală pentru depăşirea crizei parlamentare actuale. Toate încercările de a tergiversa procesul de declanşare a unei campanii electorale sunt defavorabile tututor democraţilor, inclusiv partidului pe care îl reprezint eu, deoarece fortifică teza stângii despre incapacitatea democraţilor de a se prezenta cât de cât serioas în faţa opiniei publice şi a electoratului. Propunerea puerilă, pe care o face Valeriu Matei cu modificarea legii privind alegerea preşedintelui, nu are nici un fel de justificare juridică, nemaivorbind de cea politică sau morală, deoarece un proces de alegere a unui şef de stat de către un Parlament nu poate dura la infinit şi nu poate fi schimbat cu atât mai mult la finele acestui proces.”

Valeriu Matei a organizat astăzi o conferinţă de presă, în care a respins afirmaţiile lui Iurie Roşca: „Domnul Iurie Roşca vorbeşte de modificarea regulilor de joc. Poate li s-a modificat regulile jocului în scenariul pe care dânşii îl realizează. Nu înţeleg de unde vin toate aceste acuze, în special pe care le-a adus, spuneam, domnul Iurie Roşca legând acest lucru de treama liderilor, de teamă de alegeri. Eu nu ştiu de ce dumnealui are senzaţia, că are câştigate alegerile în mînecă. Nu vine din nici un fel de teamă. Vine din necesitatea, pe care deja au menţionat-o foarte mulţi, ca procedura să fie dusă până la capăt. Şi Dumneavoastră aţi remarcat nuanţa, că acum domnul Rişca şi-a schimbat un pic macazul, el deja pleacă în sală pentru ca să contribuie să existe cvorum. Realizează scenariul alegerilor anticipate al domnului Lucinschi. Şi nu pe degeaba.”

Valeriu Matei a insistat asupra faptului, că proiectul său de completare a procedurii de votare a şefului statului derivă din recentele decizii ale Curţii Constituţionale şi sunt menite să acopere lacunele existente în lege.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, pentru Radio Europa Liberă
*
Dan Ionescu: Agenţiile de ştiri BASA-press şi Infotag informau astăzi că întrunirea dedicată soluţionării diferendului transnistrean, care s-a ţinut la Budapesta între 18 şi 20 decembrie, a convenit asupra relansării procesului de negocieri. La seminarul, organizat din iniţiativa comisiei de stat pentru Transnistria a Ucraine, Vladimir Gorbulin, au participat negociatorul şef moldovean, Vasile Sturza, pseudoministrul de externe de la Tiraspol, Valeri Liţcai, ca şi reprezentanţi ai Federaţiei Ruse şi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Potrivit lui Vasile Sturza, experţii de la Chişinău şi Tiraspol ar urma să se întâlnească la începutul lunii ianuarie, după toate probabilităţile, în capitala Slovaciei – Bratislava.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG