Linkuri accesibilitate

România - perspective economice optimiste


Șeful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks: Deficitul bugetar nu mai este la limita de avarie, iar economia își revine.

In urmatoarele sase luni Romania are cele mai optimiste perspective economice din zona Europei Centrale si de Est potrivit unei cercetari facute de Institutul ZEW si grupul austriac Erste. Cu toate ca in acest moment Romania are cea mai dramatica situatie din regiune, lucrurile s-ar putea imbunatati in prima jumatate a anului viitor dupa cum sugereaza un studiu la care au participat 85 de experti financiari din Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia si Turcia.

Dintre cele sapte state cuprinse in cercetarea austriecilor, Romania are situatia cea mai grea, dar in acelasi timp are se pare si cele mai bune de sanse a-si reveni. De fapt evaluari negative au primit doar Romania, Ungaria si Croatia, fiindca celelate state din zona au reusit se pare sa ocoleasca ochiul ciclonului. Totusi indicatorul evolutiei leului romanesc in raport cu euro va cunoaste o imbunatatire semnificativa in urmatoarele sase luni si doar zlotul polonez si coroana ceheasca o vor duce mai bine in estul si centrul Europei.

Seful misiunii Fondului Monetar pentru Romania, Jeffrey Franks, crede insa ca perspectivele tarii sint chiar mai bune decit cele ale unor state din zona euro. Din punctual sau de vedere deficitul bugetar nu mai este la limita de avarie, iar economia isi revine. Reprezentantul pentru Romania al FMI a facut aceasta remarca optimista ca raspuns la o declaratie de acum doua zile a directorului general al Fondului Dominique Strauss-Kahn, care a inclus din nou Romania pe lista statelor vulnerabile, alturi de Grecia, Irlanda, Letonia si Ungaria.

La rindul sau presedintele roman, Traian Basescu a spus ca Strauss-Kahnn se afla in
campanie electorala, sugerind ca se foloseste de pozitia pe care o are la FMI pentru a se lansa in cursa pentru prezidentialele din 2012 din Franta. Deocamdata, insa, Strauss-Kahn nu si-a anuntat candidatura, iar declaratiile sale sint privite cu reticenta inclusive de specialistii din interiorul Fondului.

Reprezentantul FMI pentru Romania considera ca reducerea deficitului bugetar reprezinta “o schimbare uriasa” in conditiile in care anumite reforme structurale au fost deja adoptate, iar altele precum legea salarizarii unitare, reforma pensiilor si legea responsabilitatii fiscale urmeaza sa fie adoptate. Acesti pasi au “un impact serios asupra pietelor internationale despre cit de sustenabila este Romania”.

Problema e ca opozitia din Romania vrea sa blocheze legea salarizarii unice, ceea ce ar duce la aminarea transei FMI pe care Romania ar trebui sa o primeasca in prima luna a anului viitor. Tot in ianurarie Romania se pregateste sa negocieze un nou acord cu Fondul, dupa expirarea celui aflat in vigoare, cu ajutorul caruia Romania a imprumutat circa 20 de miliarde de euro de la FMI, Uniunea Europeana si Bnaca Mondiala.

Ceea ce-l face insa pe reprezentantul Fondului pentru Romania sa fie optimist este sirul de masuri luate in ultimul an: adoptarea legii pensiilor, majorarea tva de la 19 la 24 la suta, reducerea salariilor din sectorul public cu 25 la suta si reducerea personalului angajat la stat. Toate acestea ar trebui sa reduca deficitul bugetar de la 6,8 cit este anul acesta la 4,4 anul viitor. Intrebarea este cind va reporni economia reala, fiindca echilibrarea bugetului este doar una dintre pirghiile pe care a apasat deocamdata guvernul, o pirghie necesara, dar nu suficienta.
XS
SM
MD
LG