Linkuri accesibilitate

Jurnal săptămînal pe urmele partidelor


Valentina Basiul
Valentina Basiul

Nedumeririle unei ziariste: Valentina Basiul.


Luni

Toată ziua sunt pe urmele partidelor politice, care au acces în Parlament, să văd dacă se întâlnesc sau ba pentru a negocia şi a ne face tuturor vreo surpriză. Întâlnirea a ceea ce a mai rămas din Alianţa pentru Integrare Europeană este amânată. Liberalii şi democraţii dau vina pe Partidul Liberal Democrat că ar tărăgăna negocierile.

Printre declaraţiile democraţilor apare şi o veste că mâine Marian Lupu urmează să plece la Moscova, unde ar trebui să fie operat tatăl lui. Ştirea mi-a fost confirmă de doi dintre lideri PD. Sun la Facultatea unde predă profesorul Ilie Lupu şi mi se spune că dnul profesor a fost azi la lecţii şi că a fost sănătos şi bine dispus. În cele din urmă îl găsesc la telefon pe tatăl politicianului care e cam surprins să afle de la mine de operaţie. Zice că a avut un an în urmă o intervenţie la Moscova, acum însă se simte bine. La sfârşitul zilei Marian Lupu declară că merge într-o vizită privată în Germania şi nu la Moscova cum afirmaseră colegii lui. Telefonul stricat. Nu mai înţeleg nimic. Eu însă am de făcut o ştire din asta, unde trebuie să le explic oamenilor ce se întâmplă de fapt.

Seara se încheie cu un vin fiert şi o companie caldă. Discut tot felul de chestii şi aflu nişte ciudăţenii din mediul nostru academic.

Marţi

Dimineaţa sunt zguduită de anunţul că în satul Vadul Leca, Teleneşti, săniuşul a doi copii pe râul Răut, s-a transformat într-o tragedie de proporţii. Trei copii şi doi maturi s-au înecat în timp ce încercau să-i salveze pe picii cu sania. Un singur părinte a reuşit să iasă din apa în două cu gheaţă. Cu greu îmi revin din starea asta ciudată.

Urgenţe de tot felul în redacţie: traduceri, redactări şi scrierea mai multor ştiri pentru site. Chiar dacă suntem ziar acum lucrăm pentru ştirile la minut.

Mă concertez pe subiectul despre necesitatea modificării Constituţiei, mai ales în ceea ce priveşte alegerea şefului statului. După mai bine de un an de discuţii interminabile despre modificarea Legii Supreme şi un referendum eşuat, dragii noştri politicieni au ajuns iarăşi la Constituţie. Mă întreb dacă Constituţia e proastă sau aleşii. Unii experţi pe care îi contactez spun că legea, alţii dau vina pe politicienii.

Negocierile de azi sunt mai mult de ochii lumii. Nu ştiu de ce dar gândul mă duce la faptul că deja avem o alianţă iar aceste întâlniri sunt doar o mimare. Seara târziu mă prinde tot la redacţie, unde avem o şedinţă organizatorică. După ce ies de la serviciu mă bucur la un copil de ninsoarea de afară. Prefer să merg un pic pe jos şi să admir fulgii pufoşi. Dacă m-ar chema cineva la săniuş m-aş duce cu mare plăcere şi aş uita de oboseală şi de foame.

Miercuri

Azi o veste bună pentru toţi cei de la „Adevărul Moldova”. A venit Moş Crăciun la noi. Un Moş tânăr şi ghiduş, care ne-a spus tot felul de poveşti hazlii cu copii. Nu ne-a adus cadouri, a spus că ne trimite un alt Moş mai aproape de Crăciun.

Partea a doua a zilei o dedic „Sexului povestit miniştrilor” de cel mai mare dintre miniştri Vlad Filat. De fapt, iau reacţii de la oameni după decizia lui Filat din ajun de a scoate din librării cartea „Sexul povestit piticilor”?. Lumea e revoltată că un prim-ministru democrat a călcat pe greblă. Acum şase ani, pe când eram la Bucureşti la studii, un scandal similar a existat şi în România, numai că acolo nimeni nu a interzis nimic.

Azi ajung în sfârşit la cursurile de engleză. De când mi-am schimbat serviciul e o raritate să merg la lecţii deşi tot ei mi le plătesc.

Joi

Toată ziua cufundată în cifre, case, conturi şi afacerile celor pe care i-am ales la 28 noiembrie. Lucrez la un material despre noii demnitari.

Seara o sun pe mama. Cu ritmul alert din presă, de multe ori uit să o sun deşi pe urmă am multe regrete. Mama este oarecum bucuroasă că tata a reuşit să vândă la un preţ avantajos miezul de nucă pe care s-au chinuit amândoi să-l adune. Nucile strânse toamna, chiar şi de pe marginea drumului, sunt o sursă veritabilă de venit inclusiv şi pentru părinţii mei. Acesta e venitul real al ţăranilor nu poveştile cu creşterea PIB-ului şi alţi indicatori prezentaţi de Guvern şi Biroul Naţional de Statistică. Mama mă întreabă când mă mai duc acasă. În ultima vreme ajung tot mai rar la Cocieri. Fac efort totuşi să trec din când în când Nistru şi să-i vizitez pe ai mei.

Vineri

Este în sfârşit ziua mea liberă. Dorm cu două ore mai mult ca de obicei şi mă simt fericită pentru asta. Cât îi trebuie omului să fie fericit? Fac curat prin casă şi mă ajută doar Tudor Gheorghe, care se aude prin boxe. Chiar dacă afară ninge ca-n poveşti la mine e cu „Au înnebunit salcâmii”. Schimb totuşi placă şi pun colinde, că doar spre asta ne îndreptăm. Timp de o oră împodobesc bradul, după care fug să-mi plătesc serviciile.

Sunt invitată la decernarea premiilor celor „10 jurnalişti ai anului”. Noi le zicem mere pentru că sunt nişte mere străpunse de o săgeată. În anul trecut am luat şi eu un măr. Anul acesta mă duc să înmânez unul. Evenimentul este un prilej de a face rapid în minte un bilanţ. Am avut un an relativ bun şi zic că şi presa din Moldova la fel. A fost un an în care au apărut multe instituţii noi şi s-au înmulţit jurnaliştii. Acum nici oamenii de pe stradă nu mai tem să vorbească.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG