Linkuri accesibilitate

Șase ONG-uri lansează un apel în sprijinul lui Vardanean


Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Cornelia Cozonac (Centrul de Investigaţii Jurnalitice): „Să cerem structurilor de stat să revadă strategia de soluţionare a diferendului transnistrean”



Şase organizaţii neguvernamentale din domeniul mass-media vor condamna astăzi printr-o declaraţie felul cum a fost judecat la Tiraspol Ernest Vardanean şi vor cere guvernului de la Chişinău acţiuni mai riguroase în vederea eliberării jurnalistului, ne-a spus Corina Cepoi de la Centrul de Jurnalism Independent.

Corina Cepoi
Corina Cepoi: „Ne adresăm organizaţiilor internaţionale şi guvernării noastre, pentru că ar trebui să facă mai mult ce ţine de soarta lui Vardanean. Până acum, s-au făcut declaraţii ale organizaţiilor noastre, am rugat şi organizaţiile internaţionale cum ar fi „art. 19” să reacţioneze, am avut decraţii ale organizaţiilor din Rusia, am pornit şi o campanile pe net.

În continuare fiecare ar trebui să facă pe filiera lui. Armenii au relaţii bune cu Rusia, poate ar trebui să facă lobby acolo. Noi facem declaţia aici şi implicăm şi reţelele internaţionale care vor face declaraţii în urma declaraţiei noastre. Vom cere să trimită scrisori, fax-uri, mesajelor de e-mail.

Deci, e un efort comun. Doar că ar fi bine ca să fie efort şi din partea statului. E complicat în situaţia în care degrabă nu vom avea guvern, dar sper că acele organizaţii de stat care sunt în funcţie vor reacţiona cumva.”

Pentru mulţi din presă punctul în care s-a ajuns în cazul Vardanean reprezintă o dovadă că societatea civilă trebuie să pună o presiune mai mare pe autorităţi, pentru ca acestea la rîndul lor să-şi eficientizeze tacticile de negociere cu regimul de la Tiraspol.

Cornelia Cozonac
Cornelia Cozonac de la Central de Investigaţii Jurnalitice: „Să cerem structurilor de stat să revadă strategia de soluţionare a diferendului transnistrean pentru că de 20 de ani avem aceeaşi situaţie – parcă avem negocieri cu regimul de la Tiraspol, dar nu se schimbă nimic şi acolo se încalcă frecvent drepturile omului. Trebuie de schimbat ceva.”

L-am întrebat şi pe Sergiu Ostaf de la Centrul de Resurse al Organizatiilor Neguvernamentale pentru Drepturile Omului din Moldova „CREDO”, organizaţie care face parte din Consiliul de presă din Republica Moldova, cum crede că ar trebui societatea civilă să-şi organizeze sprijinul pentru Ernest Vardanean astfel încât ele să fie cât mai eficiente.

Sergiu Ostaf
Sergiu Ostaf: „Putem acţiona la momentul actual pe câteva filiere. Una este filiera politică. Este important ca acest caz să fie discutat la toate forumurile posibile şi imposibile. Ca să obţinem suportul statelor importante vizavi de acest caz. Trebuie să abordăm acest subiect în raport cu instituţiile multilaterale cum ar fi OSCE, CE, ONU. Să folosim şi instrumentele disponibile în CSI.

Dacă vorbim de acţiunile din perspective juridică, este important să documentăm exact cazul şi încălcările de investigaţie. Şi eventual de încercat acest dosar şi la Comitetul pentru Drepturile Omului, şi la Comitetul Antitortură.

A treia acţiune posibilă este să mediatizăm cât mai mult posibil acest caz”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG