Linkuri accesibilitate

Solidaritatea breslei ziariștilor cu Vardanean ar putea sensibiliza Moscova


Ilya Barabanov (New Times): „Eventualele presiuni de la Kremlin ar putea fi mult mai eficiente decît diplomaţia fotbalistică”

Tiraspolul a avut grijă să repereze un punct nevralgic suplimentar în relaţia cu Chişinăul, astfel a comentat redactorul şef adjunct de la revista New Times, Ilya Barabanov, condamarea lui Vardanean. În consecinţă noul arc de guvernămînt de la Chişinău, oricare ar fi configuraţia acestuia, se va vedea silit să soluţioneze într-un fel sau altul problema lui Vardanean, altfel zis, să facă tîrg, concluzionează jurnalistul de la Moscova.

Întrebat dacă Moscova i-ar putea cere Tiraspolului să îl graţieze pe Vardanean, Barabanov a opinat că eventualele presiuni de la Kremlin ar putea fi mult mai eficiente decît ceea ce el a numit “diplomaţia fotbalistică”, cu trimitere la întrevederile episodice ale lui Vladimir Filat cu Igor Smirnov şi cu alţi demnitari transnistrieni în timpul unor meciuri de fotbal la Tiraspol.

Moscova la rîndu-i ar putea fi receptivă la vocea concertată a comunităţilor de jurnalişti din Moldova şi de peste hotare. Prin urmare solidarizarea breslei în jurul obiectivului eliberării lui Vardanean ar putea fi extrem de eficientă, la părerea lui Barabanov.

Jurnalistul de la New Times se declară convins că eventuale replici dure din partea Chişinăului nu vor avea efect ci dimpotrivă l-ar ajuta pe Smirnov să îşi retabilească vizibilitatea după ce administraţia de la Kremlin, de la o vreme l-a trecut într-un con de umbră.
XS
SM
MD
LG