Linkuri accesibilitate

24.10.98 - Octavian Paler (1926-2007): Nu știam că libertatea poate arăta și urît


Octavian Paler
Octavian Paler

Convorbire cu unul dintre puținii intelectuali români cărora li se potrivește într-adevăr expresia „director de conștiință”.


24 octombrie 1998



24.10.98 - Octavian Paler (1926-2007)
.

Oameni, destine, istorie
.
O emisiune de Mircea Iorgulescu.
Invitat: Octavian Paler.

Prezență proeminentă și constantă în viața publică românească, el este unul dintre puținii intelectuali români cărora li se potrivește într-adevăr expresia „director de conștiință”. Nu este înregimentat în nici un partid politic, nu deține nicio funcție administrativă, nu se identifică prin nimic altceva decît propriul nume și propria iscălitură. Nu are și nu este asociat la vreo afacere, singura lui afacere este scrisul.

In urmă cu zece ani, în 1988, într-o seară de octombrie, un grup de intelectuali români se aduna în demisolul unei clădiri bucureștene unde era locuința unui coleg al lor, pentru a iniția o acțiune de protest împotriva regimului lui Nicolae Ceaușescu. A fost în acea seară o discuție lungă, pe alocuri confuză și despletită, permanent însă aprinsă. Ceea ce nu știau însă participanții era că toată discuția lor era înregistrată, desigur în secret, de microfoanele Securității.
Douăzeci și patru de ore mai tîrziu unii dintre cei care fuseseră acolo au fost puși sub o urmărire strictă și ostentativă, de intimidare. Cîțiva aveau să fie apoi chemați de autorități la lungi discuții ce urmăreau dezamorsarea acțiunii de protest preconizate. [...]

Lui Octavian Paler, care fusese unul dintre participanți la acea memorabilă întîlnire, răsturn area regimului comunist avea să-i redea dreptul la semnătură, care-i fusese suspendat.



(Textul integral al emisiunii a fost publicat în vol. M. Iorgulescu, Convorbiri la sfârșit de secol. Editura Fundației Culturale Române, 2006, pp. 99-118).
XS
SM
MD
LG