Linkuri accesibilitate

Fotbal modest și vreme rea


Europa League e o colecție numeroasă de echipe care dau categoria a doua a fotbalului european de club.

Fotbal modest, cu arbitraje bizare pe terenuri înghețate, în penultima zi a grupelor Ligii Europa. Ar fi trebuit să existe o excepție: Sevilla - Borussia Dortmund, două echipe cu firmă și palmares în Cupele Europene, două echipe fidele fotbalului ofensiv. Borusia avea nevoie de victorie în deplasare și pornea credibil ca una din puținele echipe europene care joacă de multe ori mai bine în deplasare și sub presiunea handicapului. Meciul a început mai mult decît promițător. Borusia a deschis scorul în minutul 4. Imediat după gol, meciul s-a transformat într-o goană dezordonată dar spectaculoasă din poartă în poartă. Sevilla a egalat după o jumătate de oră iar veteranul Kanute a adus Sevilla la 2-1 cu o lovitură de cap excelent plasată. Dortmund n-a abandonat. Imediat după pauză stoperul Subitic a egalat și, din acel moment, meciul a fost condus de Borusia.

Sevilla s-a apărat cum a putut adică prost iar portarul Palop a făcut și el ce s-a priceput pentru a își pune în pericol echipa. Însă Borusia a ratat mult și timpul a curs în favoarea Sevillei. În ultimele 15-20 de minute meciul s-a oprit practic și a fost înlocuit de o farsă înscenată de Sevilla și supravegheată în mod penibil de arbitrul rus Alexei Nicolaiev. Sevilla a oprit jocul, a simulat, a tras de timp și a furat practic mai mult de jumătate din ultimele 15 minute de joc efectiv. Arbitrul Nicolaiev a binecuvîntat planul Sevillei și a ajutat cu decizii inverse sau cu abțineri scandaloase. După un chin prelungit, Sevilla si Nicolaiev au obținut calificarea Sevillei.

Celelalte meciuri ale zilei s-au jucat greu pe zăpadă sau terenuri înghețate bocnă. La Lvov, Karpati si Paris St Germain au patinat împreună și au terminat la egalitate, după 2 goluri chinuite încasate de portari degerați. Paris St Germain s-a calificat cu destul noroc meteo.

Însă tabloul calificatelor e o poveste interesantă. Europa League e o coleție numeroasă de echipe care dau categoria a doua a fotbalului european de club. Aici, în această zonă apar cluburile care promit să urce un nivel mai sus sau dispar cluburile care au pierdut contactul cu standardul european. Nici unul din cluburile calificate nu promite să treacă în prima familie a fotbalului european. În schimb cîteva cluburi sînt plecate în picaj.

Steaua, de pildă, a ieșit din cadru după încă un eșec la Napoli, în ultimele secunde de joc. Mai interesant, numeric Estul Europei e în ascensiune. Cluburile estice, mai ales cluburile rusești, ucrinene, apoi cîteva cluburi poloneze și cehești dau semene de viață activă. România, Ungaria și Bulgaria, trei din micile puteri care aveau acces la fotbalul de vîrf, au parcurs drumul pînă la capăt și nu mai contează în fotbalul de club important.
XS
SM
MD
LG