Linkuri accesibilitate

Raportul Casei Albe asupra strategiei în Afganistan și Pakistan


Secretarul cu presa Robert Gibbs la briefingul cotidian cu ziariștii de la Casa Albă
Secretarul cu presa Robert Gibbs la briefingul cotidian cu ziariștii de la Casa Albă

Raportul demonstrează că au fost făcute progrese în oprirea ofensivei talibane în Afganistan.


Opinia publica americana asteapta in aceste zile raportul cu privire la situatia din Afganistan si Pakistan. Ce cuprinde acest raport ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Raportul cu privire la strategia americana in Pakistan si Afganistan are trei obiective: cele doua tari precum si situatia conducerii retelei teroriste Al Quaida, conform unui comunicat al Casei Albe. „In fiecare dintre aceste domenii, presedintele si echipa sa discuta atit progresele obtinute cit si zonele care necesita eforturi suplimentare, in viitor”.

Purtatorul de cuvint al Casei Albe, Robert Gibbs a oferit informatii cu privire la o intilnire avind in obiectiv cele doua tari, pe care presedintele a avut-o cu principalii sai consilieri de securitate nationala. „Presedintele a cerut echipei sale sa finalizeze raportul si sa continue sa discute chestiunile disputate, pe masura ce inaintam catre 2011” – a spus Gibbs.

Presedintele Obama urmeaza sa explice continutul raportului si ceea ce are de gind sa faca, in cursul zilei de azi. „Cred - a declarat Gibbs - ca raportul demonstreaza ca au fost facute progrese in oprirea ofensivei talibane in Afganistan. De asemenea, succese au fost obtinute in lupta anti-terorista impotriva retelei Al Quaida. Si ceea ce e de semnalat e imbunatatirea cooperarii cu guvernul pakistanez, in ultimele 18 luni”.

Purtatorul de cuvint a spus ca raportul contine si enumerarea obstacolelor care inca mai exista in regiune, intre acestea nevoia de a intari structurile guvernamentale in Afganistan si a le intari credibilitatea in rindurile populatiei. Aceasta strategie este menita sa constate cum a functionat politica americana in regiune, de acum un an, cind presedintele Obama a cerut o schimbare de directie.

Raportul demonstreaza ca marirea efectivelor militare, ordonata de presedintele Obama a reusit sa respinga ofensiva insurgentilor talibani, in zone importante ale tarii. Intre obiectivele pentru viitor se numara recrutarea, pregatirea si formarea unor forte de securitate afgane, in stare sa invinga insurgentii. „In plus - a spus Gibbs - trebuie intarita capacitatea civila, menita sa contribuie la actul guevernarii“. In virtutea celor incluse in raport, administratia Obama are incredere ca retragerea din Afganistan, preconizata pentru iulie, anul viitor, poate fi realizata.
XS
SM
MD
LG