Linkuri accesibilitate

„O guvernare stabilă și o opoziție ale cărei drepturi să fie respectate”


Kalman Mizsei
Kalman Mizsei

Reprezentatul special UE la Chișinău Kalman Mizsei: Este în interesul poporului moldovean ca orientarea europeană să fie păstrată şi întărită.



Europa Liberă: Stimate domnule Mizsei, credeţi că criza politică din Republica Moldova s-a acutizat sau, dimpotrivă, există o soluţie pentru această problemă?


Kalman Mizsei: „Sper că lucrurile merg spre aplanarea crizei. Fireşte, cel mai bine ar fi să fie create toate instituţiile puterii, inclusiv cea a preşedintelui, să existe o înţelegere între partidele parlamentare”.

Europa Liberă: Dar credeţi ca funcţiile au în realitate o mare însemnătate?


Kalman Mizsei: „Funcţiile au o anumită însemnătate pentru că fără distribuirea lor vor trebui organizate alte alegeri. De aceea, e mult mai bine să existe o perspectivă pentru 4 ani. Şi totul trebuie făcut în mod democratic. Dar la fel de important e ca cei care vor fi în opoziţie să aibă drepturile lor, să nu avem de-a face cu o luptă pe viaţă, şi un alt lucru important este să rămînă orientarea europeană.

Anul curent s-au întîmplat multe în acest plan. Tratativele de asociere au decurs foarte dinamic, bine. De altfel, ăsta e un aspect care avantajează guvernarea precedentă pentru că ea poate mai bine finaliza aceste tratative. Există apoi dialogul referitor la liberalizarea vizelor care a început şi el în acest an.

Nu întotdeauna UE oferă atîtea oportunităţi ca anul acesta. Există şi perspectiva unor tratative dificile privitor la comerţul liber. Ea e foarte importantă pentru că anume acest acord poate asigura venirea investiţiilor în măsura în care aveţi voi nevoie. De aceea, anul 2011 poate fi unul hotărîtor pentru creşterea economică a Moldovei şi bunăstarea poporului ei. E un an foarte important care implică multă responsabilitate”.

Europa Liberă: Consideraţi de bună seamă că acum se decide soarta Republicii Moldova şi faptul dacă va fi ea cu Estul sau cu Occidentul, cu Vestul ?

Kalman Mizsei: „Întîi de toate decizia aparţine elitei voastre politice. Însă Moldova e o aşa ţară care trebuie să aibă relaţii bune şi cu UE, şi cu Moscova. Fireşte, piaţa Uniunii Europene e mai mare decît altele, de aceea, nu e o taină că UE e cel mai important partener pentru Moldova. Şi e în interesul poporului moldovenesc ca această orientare să fie păstrată şi întărită. Anul 2011 poate aduce roadele muncii pe care aţi făcut-o în anii precedenţi.”
XS
SM
MD
LG